doping

Suspendovana antidoping laboratorija u Rio de Žaneiru

Svetska antidoping agencija (WADA) suspendovala je danas laboratoriju u gradu domaćinu Olimpijskih igara Rio de Žaneiru zbog drugog prekršaja u 20 meseci. VADA je odluku saopštila danas, 10 meseci pre no što bi u tu laboratoriju trebalo da počnu da stižu uzorci uzeti fudbalerima tokom Svetskog prvenstva u fudbalu 2014.
-Suspenzija je stupila na snagu 8. avgusta 2013. godine, i ona zabranjuje laboratoriji da obavlja bilo kakvo doping testiranje vezana za WADA. Izvršni odbor razmatra i da oduzme akreditaciju laboratoriji u Riju – navodi se u saopštenju. 
Antidoping telo nije navelo koji međunarodni standardi nisu ispunjeni. 
-WADA je odgovorna za akreditovanje i reakreditovanje antidoping laboratorija, tako da mora da se pobrine da oni ispunjavaju najviše kvalitativne standarde. Kad god laboratorija ne ispuni te zahteve, WADA može da suspenduje njenu akreditaciju – piše u saopštenju agencije. 
Ovoj laboratoriji je 2012. godine bilo zabranjeno da devet meseci obavlja spektrometrijske analize (IRMS) jer je lažno optužila jednog brazilskog igrača odbojke na pesku da se dopingovao testosteronom. 
Tada je Međunarodna odbojkaška federacija (FIVB) zatražila da WADA ispita slučaj.  Laboratorija u Riju ima tri nedelje da se žali Sudu za sportsku arbitražu. 

Povezana vest:  Zabrana javnih okupljanja na dan utakmice Vojvodina-Partizan