FUDBALSKA-LOPTAGibraltar traži protivnika za prijateljsku utakmicu

Fudbalski savez Gibraltara (GFA) saopštio je danas da pregovara s potencijalnim protivnicima o mogućem odigravanju prijateljske utakmice kasnije ove godine.
Predsednik GFA Geret Latin rekao je da ne želi da meša politiku I sport uoči prve utakmice tog fudbalskog saveza, koja bi mogla da se odigra u oktobru.
Gibraltar, koji je pod britanskim suverenitetom, želi da igra svoju prvu međunarodnu utakmicu upravo dok rastu tenzije između Londona I Madrida oko te teritorije na jugu Španije.
Poslednji problem na liniji London-Madrid nastao je zbog veštačkog podvodnog grebena oko Gibraltara, za koji Španija tvrdi da nanosi štetu njenim ribarima. Osim što je uvela granične kontrole,
Španija preti taksom od 50 evra za svaki prelaz granice i drugim ograničenjima.
Španija je ovu teritoriju na južnom kraju svoje zemlje predala Velikoj Britaniji 1713. godine. Gibraltar ima oko 30.000 stanovnika, koji imaju britansko državljanstvo. U prvoj ligi ima šest klubova I oko 600 registrovanih seniora.
Fudbalski savez Gibraltara osnovan je 1895. godine, a molbu za prijem u FIFA podneo je 1997. godine, uz podršku Engleske. Svetska kuća fudbala prepustila je odluku Evropskoj fudbalskoj uniji koja je u maju primila Gibraltar kao 54. punopravnog člana.

Povezana vest:  KVALIFIJKACIJE ZA EP 2016, Rezultati utakmica u kvalifikacijama za EP 2016. godine