sep blaterBlater: Transfer Bejla znak slobodnog tržišta

Predsednik Međunarodne fuddbalske federacije (FIFA) Sep Blater ocenio je danas da je rekordni transfer od 100 miliona evra Gereta Bejla u madridski Real znak da slobodno tržište funkcioniše.
Astronomski transfer je, za razliku od Blatera, naišao na negativne komentare nekoliko vrhunskih trenera.
Trener Barselone Herardo Martino smatra da je ogromna suma novca data u trenutku duboke ekonomske krize „nedostatak poštovanja“, dok menadžer Arsenala Arsen Venger taj transfer naziva „šalom“.
Blater je podsetio na polemiku koja se vodila nakon prelaska Kristijana Ronalda iz Mančester Junajteda u Real za sumu 94 miliona evra.
„U isto vreme kada je Ronaldo prelazio u Real, odvijala se jedna aukcija u Londonu, na kojoj se prodala slika španskog umetnika Pikasa za 50 miliona funti, što je u to vreme bilo 100 miliona dolara“, rekao je Blater.
On je napomenuo da je tada rekao da bi čovek koji je kupio tu sliku trebalo da je čuva kao oči u glavi.
„Ali, Ronaldo – njega ćete videti najmanje dva puta nedeljno na stadionima“, rekao je Blater i postavio pitanje:
„Da li je cena visoka, ili ne? Mislim da se tu radi o tržištu, a tu ne smemo da intervenišemo“, rekao je Blater.
Ugovor Bejla je poslednji u nizu astronomskih koje je obezbedio predsednik madridskog kluba Florentino Perez.
Kako govore najnoviji izveštaji revizorske kuće „Dilojt“, Real je postao prvi fudbalski klub sa više od 500 miliona evra godišnje zarade, dok ih „Forbs“ stavlja na prvo mesto timova sa najvećom vrednošću prošlog meseca, sa procenjenom imovinom od oko 3,3 milijarde dolara.
„Mnogi će reći da je neka zemlja siromašna ili opterećena dugovima, ali se to ne odnosi na fudbal, gde se uvek nađe novac“, rekao je Blater i dodao da Bejl „sada može da dokaže da je bolji od Ronalda“.

Povezana vest:  Milan se navodno rapitivao za Vidića