Brazil 2014 mascot FulecoSP BRAZIL 2014
Brazilu najbliži Nemačka, Italija, Holandija, Španija

Mesec dana pre kraja kvalifikacija za Svetsko prvenstvo 2014. godine nijedna evropska reprezentacija još nije osigurala plasman, a najbliže odlasku u Brazil su Nemačka, Italija, Holandija, Španija i Belgija.
U grupi A, u kojoj se nalazi i reprezentacija Srbije, praktično je sve rešeno. Dva kola pre kraja Belgija ima pet bodova prednosti ispred drugoplasirane Hrvatske. I kada bi izabranici Igora Štimca u narednom kolu u Zagrebu pobedili Belgiju, teško je verovati da će Belgijanci u poslednjem kolu u Briselu izgubili od Velsa.
Belgija trenutno ima 22 boda, Hrvatska 17, a Srbija tek osam.
U grupi B situacija je još jasnija, bar što se tiče pobednika. Italija tri utakmice pre kraja kvalifikacija ima sedam bodova više od Bugarske i teško je očekivati da će oni ispustiti veliku prednost.
Ali, u igri za drugo mesto ravnopravno se bore Bugarska (10 bodova), Češka (devet), Jermenija (devet) i Danska (devet).
Najteži žreb imaju Česi koje očekuju gostovanja u Italiji I Bugarskoj, te Jermenci koji igraju protiv Italije, Danske i Bugarske, dok bi najlaški posao trebalo da imaju Bugari, koji dočekuju Maltu I Češku, a gostuju Jermenije.
Međutim, moglo bi se dogodi da iz ove grupe niko ne prođe dalje izuzev Italije. Naime, od devet drugoplasiranih reprezentacija jedna će otpasti i neće u dodatne kvalifikacije, a upravo u ovoj grupi drugoplasirani za sada ima najmanje bodova, piše u svojoj analizi agencija Hina.
U grupi C Nemačka sigurno korača prema Brazilu, dok je Švedska pobedom u Irskoj možda napravila i ključni korak prema drugom mestu i baražu.
Drugom mestu se još mogu nadati Austrija i Irska koje imaju po tri boda manje od drugoplasiranih Šveđana, a mnogo toga će biti jasnije nakon austrijsko – irskog okršaja u Beču u utorak.
U grupi D Holanđani su „savršeni učinak“ pokvarili neozbiljnim nastupom u Estoniji gde su izvukli bod (2:2), ali sa šest pobeda i jednim nerešinim rezultatom sasvim sigurno će izboriti plasman na SP.
Drugu poziciju drže Rumuni, a baražu se još nada i Turska. Za to će u utorak morati da pobede u Bukureštu. Ukoliko „prežive“ tursku opsadu Rumunje do kraja ih očekuju dve lakše utakmice (Andora,
Estonija), što bi trebalo biti dovoljno za potvrdu drugog mesta.
U grupi E sve je bilo poznato do juče kada je Švajcarska kod kuće kiksnula protiv Islanda (4:4) i dovela sebe u nezgodnu situaciju. Švajcarci u utorak gostuju u Norveškoj i u slučaju pobede domaćina situacija na vrhu bi se zakomplikovala.
Trijumfu Švajcarske u Oslu nadaju se Island i Albanija, koji su još u igri za drugu poziciju, a ko će ostati u igri znaće se u utorak kada Albanija gostuje u Rejkjaviku.
U Grupi F vode Portugalci sa 17 bodova, dva više od Rusije na drugom mestu, ali Rusi imaju utakmicu manje. Rusi će priliku za povratak na vrh imati u utorak kada u Sankt Peterburgu dočekuju Izrael kojem je to poslednja prilika za hvatanje drugog mesta.
Fudbaleri Bosne i Hercegovine su u grupi G bili na korak do plasmana na SP, ali je neočekivani poraz u Zenici od Slovačke sve je pokvario.
Grčka je spremno prihvatila taj poklon i tri kola pre kraja te ekipe su bodovno izjednačene. Međutim, Grci imaju daleko bolji raspored.
Tri preostale utakmice (Letonija, Slovačka, Lihtenštaj) igraće kod kuće, dok BiH u utorak gostuje u Slovačkoj, a potom dočekuje Lihtenštajn, a u zadnjem kolu gostuje u Letoniji.
U grupi H Englezi su u laganoj prednosti, ali još je sve otvoreno. O prva dva mesta odlučivaće se u trouglu Engleska-Crna Gora-Ukrajina. Mnogo toga će biti jasnije posle gostovanja Engleske u utorak u Kijevu.
Engleska i Crna Gora trenutno imaju po 15 bodova, Ukrajina ima 14, a Poljska 10.
Aktualni svetski i evropski prvak Španija najveći je favorit u Grupi I za prvo mesto, naročito zbog toga što je Francuska odigrala nerešeno u Gruziji (0:0). Španija dva kola pre kraja ima tri boda više od Francuza, a poslednje dve utakmice prtiv Belorusije i Gruzije igra kod kuće.

Povezana vest:  Liverpul pobedio Totenhem, gol Markovića