UEFA Liga Sampiona copy

Počinje Liga šampiona, srpski derbi u Lisabonu

Najkvalitetnije fudbalsko takmičenje na svetu, Liga šampiona, počinje sutra posle tri i po meseca pauze, a ovdašnji ljubitelji fudbala već u prvom kolu moći će da vide „srpski derbi“ zmeđu Benfike i Anderlehta u Lisabonu.
U timu Benfike čak petorica srpskih fudbalera su registrovana za Ligu šampiona – Miralem Sulejmani, Filip Đuričić, Nemanja Matić, Ljubomir Fejsa i Lazar Marković.
Njima će se suprotstaviti najtrofejniji belgijski klub, koji u svom sastavu ima Aleksandra Mitrovića i Luku Milivojevića.
Mitrović je u prethodnom prvenstvenom meču sa Mehelenom (5:0) postigao dva gola u prvom poluvremenu i najavio odlične partije.
-Moram da se zahvalim Matijasu Suarezu koji mi je mnogo pomogao kao partner u napadu. Igramo brzo i veoma lako. Igrali smo sjajno, baš dobro se razumemo – kazao je Mitrović.
Predsednik Anderlehta Džon van den Brom nije krio oduševljenje igrom napadačkog tandema uoči početka Lige šampiona.
-Imamo u napadu dvojicu sjajnih fudbalera, to je očigledno. Ujedno, ne želimo Mitroviću da stvaramo pritisak zbog količine novca koji smo izdvojili za njegov transfer – naveo je Van den Brom koji je za Mitrovića platio Partizanu pet miliona evra.
U drugoj utakmici C grupe u Pireju će se sastati „večiti“ šampion Grčke, Olimpijakos i Pari Sen žermen predvođen Zlatanom Ibrahimovićem.
Šampion Engleske Mančester Junajted će, predvođen kapitenom Nemanjom Vidićem, na otvaranju Lige šampiona ugostiti Bajer iz Leverkuzena.
-Prošle sezone osvojili smo jedan trofej, nadam se da će ih u ovoj biti više. Prošli put Real nas je eliminisao u osmini finala i to je verovatno jedino za čim žalim u debitantskoj sezoni u Junajtedu – rekao je napadač „đavola“ Robin van Persi.
U drugoj utakmici A grupe u San Sebastijanu će se sastati domaći Real Sosijedad i ukrajinski šampion Šahtjor iz Donjecka, koji je prošle godine poražen u osmini finala od kasnijeg vičešampiona Borusije Dortmund.
Očekuje se da će veoma zanimljivo biti i u Istanbulu, gde će na „vrućem“ terenu turski Galatasaraj dočekati vicešampiona Španije, madridski Real.
Za ekipu Reala prošlog vikenda debitovao je najskuplji fudbaler na svetu, 100 miliona evra vredni Velšanin Geret Bejl, ali to nije pomoglo Madriđanima da osvoje više od boda na gostovanju Viljarealu (2:2).
Duel u Istanbulu biće repriza prošlogodišnjeg četvrtfinala, koji su Madriđani rešili u svoju korist ukupnim rezultatom 5:3.
-Ako pružimo našu, prepoznatljivu igru, dobićemo ogromnu podršku sa tribina. Prošle sezone fudbaleri Reala bili su u šoku u Istanbulu. Naši navijači su najbolji na svetu, nadam se da će i sutra ponovo biti na visini zadatka. Verujem da možemo da im priredimo iznenađenje – poručio je napadač Galatasaraja Didije Drogba, koji će biti najveća opasnost Ikeru Kasiljasu, za koga je najavljeno da se vraća na gol.
U drugoj utakmici B grupe šampion Italije Juventus gostuje prvaku Danske, Kopenhagenu.
Šampion Evrope, minhenski Bajern put ka odbrani titule počeće utakmicom na svom terenu protiv moskovskog CSKA.
Trener Bajerna Pep Gvardiola na ovoj utakmici neće moći da računa na povređene Tijaga Alkantaru i Havija Martineza.
-Nemamo često priliku da gledamo mečeve koje igra CSKA, tako da je teško reći šta možemo da očekujemo. Dobro ćemo ih analizirati, a ono što sam video je da imaju odlične napadače. Mogu da budu veoma nezgodni protivnici – poručio je defanzivac Bajerna žerom Boateng.
Moskovljani, u čijem sastavu bi trebalo da bude i srpski reprezentativac Zoran Tošić, u Minhen dolaze u veoma dobroj formi, pošto su u poslednjih osam utakmica zabeležili šest pobeda i dva remija.
U drugoj utakmici D grupe na stadionu u Plzenju češka Viktorija dočekaće engleski Mančester Siti.
Siti nije baš u sjajnoj formi, pošto je u prva četiri meča u Premijer ligi osvojio samo sedam bodova.
-Za nas je Liga šampiona bitna, ali nije važnija od Premijer lige. Moramo da ostvarimo zacrtane ciljeve i ne smemo ponovo da ispadnemo već u grupnoj fazi takmičenja – naveo je menadžer Sitija Manuel Pelegrini.
U engleskom timu na sutrašnjem meču mogla bi da se nađu dvojica srpskih reprezentativaca Matija Nastasić i Aleksandar Kolarov.
Parovi prvog kola:
Grupa A:
Mančester Junajted – Bajer Leverkuzen (20.45)
Real Sosijedad – Šahtjor (20.45)
Grupa B:
Galatasaraj – Real Madrid (20.45)
Kopenhagen – Juventus (20.45)
Grupa C:
Benfika – Anderleht (20.45)
Olimpijakos – PSž (20.45)
Grupa D:
Bajern – CSKA Moskva (20.45)
Viktorija Plzenj – Mančester Siti (20.45)

Povezana vest:  Spahić pred kaznom zbog tuče sa obezbeđenjem