NAVIJACI ZVEZDE SEVER SLAVLJE

Vatrogasci zbog pirotehnike u Hrvatskoj zapretili bojkotom utakmica

Komandir splitskih vatrogasaca Ivan Kovačević izjavio je danas da zbog sve češćih povreda svojih kolega razmatra mogućnost da ih povuče sa predstojećih fudbalskih utakmica. U subotnjem derbiju između Dinama i Hajduka na splitskom Poljudu povređena su dvojica vatrogasaca, kojima je, posle eksplozije topovskog udara kod korner zastavice, zamalo pukla bubna opna.
Kovačević je zbog toga, kako prenosi agencija Hina, rekao da postoji mogućnost da splitski vatrogasci više ne pomažu u obezbeđivanju utakmica.
-Ne znam na koji nacin da apelujem na pojedine navijače koji, osim što kvare ugođaj na stadionu i svom klubu nabijaju kazne, vrlo često teško povređuju vatrogasce. Nema derbija na kojem nemamo povređenih ljudi. Na poslednjem je dvojici oštećen sluh. Popucali su im kapilari u ušima i narušen im je centar za ravnotežu – rekao je Kovačević.
-Malo je nedostajalo da jednom od njih pukne bubna opna, što bi značilo da više ne bi mogao da radi kao vatrogasac. Iz stadiona smo ih izneli jer nisu mogli da hodaju, i tako je na svakom derbiju. Ove godine su nam povređena ukupno četiri vatrogasca, i svi od topovskog udara – dodao je Kovačević.
On je najavio da će u toku dana sve hitne službe, policija, Hitna pomoć i vatrogasci i održati zajednički sastanak sa upravom Hajduka.
Osim što navijači bacanjem pirotehnike oštećuju atletsku stazu na stadionu i tako pale razne reklame, Kovačević je upozorio da je i samo izgaranje takvih naprava otrovno. On je rekao da navijači nisu svesni koliko se prilikom paljenja stolica oslobađa otrovnih gasova. 
-Navijači na tribinama to udišu. Tu su još i gasovi kao što su sumpor, metan, propan. Svima je u interesu da vatrogasci odmah pokupe pirotehniku da se ne bi oštećivala atletska staza i reklame, ali mi više u ovakvim uslovima ne možemo da radimo jer je to pogibeljno za vatrogasce – rekao je Kovačević.
-Uveren sam da ove stvari, oko bacanja pirotehnike u teren, navijači mogu da reše među sobom. I ja sam svojevremeno bio aktivni navijač Hajduka i dobro se sećam da bi na stadionu bilo onako kako bi jedan od voda Torcide rekao – dodao je.

Povezana vest:  Tuhel: Spremni smo za duele sa Mančester junajtedom