fifaFIFA kaznila Ukrajinu zbog rasističkih uvreda navijača

Fudbalska reprezentacija Ukrajine odigraće pred praznim tribinama predstojeću utakmicu protiv Poljske, u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo 2014. godine, zbog rasističkih uvreda njenih navijača.
Kako su danas preneli ukrajinski mediji, Svetska fudbalska federacija (FIFA) kaznila je Ukrajinu pošto su njeni navijači tokom utakmice sa San Marinom, 6. septembra u Lavovu, vređali igrače gostujućeg tima na rasnoj osnovi.
Takođe, Ukrajini je zabranjeno da utakmice u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo u Rusiji, 2018. godine igra u Lavovu, a Savez je kažnjen sa 45.000 švajcarskih franaka.
Specijalni posmatrač utakmice naveo je u svom izveštaju da su ukrajinski navijači na tribinama razvili zastave sa nacističkim obeležjima i da su oponašali „majmunske zvuke i gestove“, kao i nacističke pozdrave.
Ukrajina će tako pretposlednju utakmicu u kvalifikacijama protiv Poljske 11. oktobra igrati pred praznim tribinama.
Ukrajina je druga na tabeli kvalifikacione Grupe H sa 15 bodova, koliko ima i trećeplasirana Crna Gora, dok je prva Engleska sa 16 bodova. Poljska je na četvrtom mestu sakupila 13 bodova, Moldavija ima pet, a poslednji San Marino je bez bodova.
FIFA je navela da će, ako se slični incident ponovi, morati da izrekne oštrije kazne Ukrajini, kao što su oduzimanje bodova ili diskvalifikacija iz takmičenja.

Povezana vest:  Džeko: Samo polako, imamo još jedan meč