Joseph Blatter UEFA

Blater za strožije kažnjavanje rasizma u fudbalu

Predsednik Svetske fudbalske federacije (FIFA) Sep Blater založio se za oštrije kažnjavanje rasisističkih ispada u fudbalu, uključujući eliminaciju timova iz takmičenja i oduzimanje bodova.
-Kongres FIFA je zaključio da je besmisleno da se sa rasizmom obračunava novčanim kaznama, jer uvek možes naći novac. Besmisleno je i igrati mečeve bez publike, jer je to protivno fudbalskom duhu i protiv je gostujućeg tima, sve je to besmisleno – izjavio je Blater na obeležavanju 150 godina od osnivanja Fudbalske asocijacije Engleske (FA) u Londonu.
Blater je predložio da se, u tim slučajevima, timovi eliminišu iz takmičenja ili da im se oduzmu bodovi.
-Samo takvim odlukama moguće je suprotstaviti se rasizmu i diskriminaciji. Ukoliko to ne učinimo, to će se nastaviti u nedogled, to moramo zaustaviti, nephodna je za to hrabrost – istakao je Blater.
Fudbaler Mančester Sitija i reprezentativac Obale Slonovače Jaja Ture izjavio je pre dva dana da bi crni igrači mogli da bojkotuju prvenstvo sveta u Rusiji 2018, ukoliko se u toj zemlji ne reši problem rasizma na tribinama.
Ture, koji se požalio da je u sredu u pobedi od 2:1 protiv CSKA u Moskvi bio na meti vređanja na rasnoj osnovi, zatražio je da UEFA pokrene disciplinski postupak protiv moskovskog kluba, kao i adekvatno reagovanje FIFA i ruskih vlasti. Sindikat fudbalskih profesionalaca (FIFpro) kritikovao je neuspeh UEFA da sprovede sopstveni pravilnik i prekine utakmicu u slučaju ozbiljnih incidenata.
CSKA je demantovao Tureove optužbe, navodeći da su njima „iznenađeni i razočarani“. Ture, koji govori ruski, jer je dve godine igrao u ukrajinskom Metalurgu, rekao je da je iskustvo koje je imao u Moskvi „gore od svega što je doživeo u Ukrajini“.

Povezana vest:  Uskoro dogovor Arsenala i Barselone oko Fabregasa