FK Partizan logoPartizan: Huligane odstraniti iz sporta

Fudbalski klub Partizan saopštio je danas da se priključuje opštim osudama navijačkih nereda na stadionu Crvene zvezde i van njega, tokom 145. večitog derbija u subotu, i da apeluje na sve, pre svega na državne organe, sportske organizacije i klubove da zajedničkim snagama budu odstranjeni huligani iz sporta.
Istovremeno, crno-beli ističu da su razočarani jučerašnjim saopštenjem Crvene zvezde koja je za incidente na stadionu okrivila isključivo navijače Partizana.
„Srpski fudbal ponovo je poslao u svet ružnu sliku o sebi, kao i mnogo puta do sada posle večitog derbija ne priča se o golovima, igri i igračima, već o incidentima, obračunima navijača na stadionu, ulicama i drumovima Srbije. Razočarani smo saopštenjem našeg večitog rivala, svaljivanje odgovornosti na navijače jednog kluba, zatvaranje očiju pred očiglednim i dubokim problemima ne vodi njihovom rešavanju, može da bude samo kontraproduktivno“, navodi se u saopštenju Partizana.
Crno-beli ističu da ne žele da polemišu i licitiraju „čiji su navijači bolji ili gori“, ali podsećaju na večiti derbi 2009. godine, kada je, kako tvrde, na stadionu Partizana spaljeno i uništeno 1.125 stolica na severnoj tribini, na maj ove godine, kada je spaljeno i uništeno 535 stolica, kao i na utakmicu 2011. godine, kada su na stadionu Crvene zvezde igrači Partizana gađani pirotehničkim sredstvima i na poluvremenu nisu mogli da dođu do svlačionice.
„Tada se nije adekvatno reagovalo i lančano nasilje je nastavljeno, crna lista incidenata je, nažalost, dugačka. Budimo pošteni jedni prema drugima i priznajmo da je, da su se pravila strogo primenjivala, većina večitih derbija u poslednjih petnaestak godina mogla da bude prekinuta, a neki nisu trebali ni da počnu“, dodaje se u saopštenju Partizana.
Aktuelni državni prvak upozorava da su najveće žrtve ovog stanja fudbalski sport i fudbalski klubovi.
„Pokrenimo zajedničku akciju da onaj ko poseduje moć i sredstva, a to je država i državni organi, likvidira, uz našu pomoć, nasilje na sportskim borilištima. Uvereni smo da i naši sportski rivali iz FK Crvena zvezda dele to mišljenje“, poručuju crno-beli.
Partizan navodi da se ne slaže „sa metodom pritiska na Disciplinsku komisiju i takmičarske organe“ i poziva ih da incidente sa poslednjeg večitog derbija sankcionišu u skladu sa propisima.
„Svako treba da bude svestan svoje odgovornosti i da prihvati zakonski izrečenu kaznu. Naravno, i propise i njihovu primenu u praksi treba menjati, jer trenutno jedino klubovi snose posledice nasilja na sportskim priredbama“, zaključuje se u saopštenju Partizana.
Zbog velikih navijačkih nereda tokom 145. derbija stadioni Partizana i Crvene zvezde suspendovani su sve dok ne bude doneta odluka Disciplinske komisije Fudbalskog saveza Srbije, koja će uslediti posle dobijanja dodatnih izveštaja.
Crvena zvezda je u subotu pobedila Partizan sa 1:0, a crno-beli su nakon 11 odigranih kola zadržali vođstvo na tabeli Superlige Srbije sa bodom prednosti nad crveno-belima i novosadskom Vojvodinom.

Povezana vest:  Vlasnik Liverpula pohvalio trenera Dalgliša