samjuel eto anzi

CFS: Trgovina afričkim talentima i dalje raširena pojava

Bivši kamerunski internacionalac Žan Klod Mbvumin upozorio je danas da je trgovina mladim afričkim fudbalskim talentima i dalje veliki problem u Evropi.
Mbvumin, koji je na čelu dobrotvorne grupe za pomoć afričkim fudbalerima (CFS) koji masovno ostaju na ulici širom Evrope, naglasio je da godišnje oko 15.000 mladih Afrikanaca bude prebačeno u Evropu, Aziju ili zemlje Magreba, uz lažna obećanja da će zaigrati u nekom od klubova.
Mbvumin je rekao da menadžeri, koji često koriste lažne biznis kartice koje im navodno daju evropski klubovi, prilaze porodicama igrača, nudeći im primamljive ugovore.
-U Africi svi imaju isti san – da postanu Samuel Eto, Didije Drogba ili Jaja Ture. Ljudi misle da će im deca uspeti u fudbalu sa nepoznatim ljudima – rekao je Mbvumin.
Jedan izvor Rojtersa naveo je da su neki kamerunski igrači odvedeni u Nepal, uz obećanje da će potpisati profesionaln ugovor, ali da su tamo ostavljeni.
Mbvumin je rekao da su neki mladi Afrikanci otputovali u Evropu avionom, ali da su neki prebacivani kroz Saharu i preko Mediteranskog mora, zajedno sa drugim emigrantima, koje je beda naterala na rizičan put.
Kada stignu u Evropu, od obećanih ugovora ne bude ništa i oni ostanu na ulici, ističce Mbvumin.
-Imate na hiljade mladih Afrikanaca na ulicama širom Evrope. Bio sam nedavno u Mađarskoj i rekli su m da je i tamo isti problem, sa decom koja su na ulici. Na hiljade ih je ostavljeno na ulici u Francuskoj, Italiji, Španiji, Grckoj i na Kipru – rekao je Mbvumin i dodao da bi evropski klubovi i afričke fudbalske vlasti mogle da pomognu malo više u rešavanju ovog problema.
Mbvumin je podsetio da u Senegalu i Kamerunu nema ni traga od profesionalnog fudbala, „s obzirom da tamo igrači mesečno zarađuju 70 evra, a mnogi nisu ni plaćeni“.
-Ne može se živeti u Africi od fudbala – rekao je Mbvumin.

Povezana vest:  Gošić zamenio Krunića na klupi Jagodine