fifa

Amnesti internešenel apelovao na FIFA da utiče na Katar

Međunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava (Amnesti internešenel) apelovala je na FIFA da utiče na Katar, kako bi se poboljšali uslovi rada na infrastrukturi Mundijala 2022. sezonskih radnika koji se u toj zemlji, po oceni ove organizacije, tretiraju kao životinje.
Amnesti internešenal je na 169 strana izveštaja kritikovao eksplotaciju sezonskih radnika, uglavnom iz Južne i Jugoistočne Azije.
Katarske vlasti su odbile navode o ropskim uslovima rada na svojim gradilištima i naglasile da će ovaj izveštaj Amnestija poslužiti da sprovedu istragu.
Generalni sekretar Amnesti internešenala Salil Šeti naglasio je da je istraga povodom navoda o teškim uslovima rada sezonskih radnika pokazala alarmantni nivo eksploatacije u katarskom građevinskom sektoru i nazvao zlostavljanje radnika raširenom, a ne izolovanom pojavom.
-FIFA je dužna da pošalje javnu poruku u kojima će osuditi kršenje ljudskih prava na gradilištima na kojima se gradi infrastruktura za potrebe prvenstva sveta – reklao je Šeti.
Kako se navodi u izveštaju Amnesti internešenala, zlostavljanje sezonskih radnika u Kataru podrazumeva „neplaćanje zarada, kao i teške i opasne uslove rada“.
Kako se navodi, predstavnik neimenovane bolnice u Dohi rekao je da je tokom 2012. primljeno oko 1.000 ljudi zbog preloma, posle pada sa građevinske skele.
Britanski list „Gardijan“ je u septembru obavio da je u Kataru ove godine 44 nepalskih radnika umrlo od posledica vrućine i nehumanih uslova rada. „Amnesti internešenal“, međutim, nije potvrdio ovu infiormaciju.

Povezana vest:  Kokeza: Prvi zadatak je stvaranje pozitivne atmosfere oko i unutar reprezentacije