simunicFIFA sledeće nedelje odlučuje o Šimuniću
 
Međunarodna fudbalska federacija (FIFA) obavestila je Hrvatski nogometni savez (HNS) da će odluku o kazni Josipa Šimunića doneti sledeće nedelje.
FIFA je pokrenula disciplinski postupak protiv Šimunića, koji je pre dve nedelje posle pobede Hrvatske nad Islandom od 2:0 i plasmana na Svetsko prvenstvo u Brazilu 2014, uzeo mikrofon i više puta uzviknuo ustaški pozdrav „Za dom“, na šta su mu navijači odgovorili „Spremni“.
-FIFA je u maju donela odluku da se pooštre kazne za rasizam, a to podrazumeva i nacionalizam, a najblaža kazna je pet mečeva suspenzije. Šimuniću preti kazna od šest utakmica neigranja za reprezentaciju. HNS bi mogao da u sledećim kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo odigra najmanje dve utakmice bez prisustva publike. Ovo su samo neke od mogućih sankcija o kojima se govori – prenosi Blic, pozivajući se na izvor u sedištu FIFA.
Isti list navodi da učešće Hrvatske na Mundijalu nije dovedeno na pitanje, ali da iz Ciriha treba očekivati novčane kazne i igranje hrvatske reprezentacije pred praznim tribinama.
Šimunić je prošle nedelje poručio da pokličem „Za dom -spremni“ nije imao nameru da poziva na nacionalnu ili versku mržnju, već da je to uradio vođen „isključivo ljubavlju prema narodu i domovini, a ne mržnjom i destrukcijom“.
Direktor centra „Simon Vizental“ Efraim Zurof smatra da fudbaler Dinama ne zaslužuje da bude učesnik predstojećeg SP.
-Kada su u pitanju sankcije za ovakve stvari, ne mislim da zbog pojedinca treba kažnjavati ceo fudbalski tim, u ovom slučaju reprezentaciju jedne zemlje. Ali Šimunić mora biti suspendovan i ne treba mu dozvoliti da se pojavi na tako velikom takmičenju kao što je Svetsko prvenstvo. Jednostavno, mora biti odstranjen iz ekipe, to bi mu, ustvari, bila najveća kazna za to što je počinio – rekao je Zurof za Blic.
Hrvatsko tužilaštvo kaznilo Šimunića sa 3.200 evra zbog širenja rasne mržnje.
Šimunić je za selekciju Hrvatske do sada odigrao 105 utakmica i dao tri gola.
Povezana vest:  Partizan promovisao dvojicu mladih igrača