dragan_dzajic_i_dresZavršena dopuna istrage protiv Džajića

 

Viši sud u Beogradu okončao je dopunu istrage protiv nekadašnjeg direktora FK „Crvena zvezda“ Dragana Džajića i još dvojice funkcionera tog kluba i prosledio predmet tužilaštvu na dalje postupanje, izjavila je danas Tanjugu portparol suda Dušica Ristić.

Tužilaštvo sada može da podigne optužnicu ili da odustane od krivičnog gonjenja osumnjičenih, a može i ponovo da zatraži dopunu istrage, dodala je Ristić.

Džajićev branilac Dragan Savić izrazio je očekivanje da će tužilaštvo odustati od krivičnog gonjenja njegovog klijenta, jer kako je naveo, niko od svedoka, igrača, menadžera, klubova, pa čak ni Fudbalski savez Srbije, nije teretio Džajića.

-FK ‘Crvena zvezda’ nije oštećena, jer su svi transferi fudbalera 100 posto naplaćeni, nisu oštećeni ni strani klubovi, a nije čak ni država, jer je uredno naplatila sve poreze – izjavio je Savić Tanjugu.

Povezana vest:  Humanitarni fudbalski meč između čelnika grada i ekipe filma „Montevideo"

Prema njegovim rečima, nema nijednog dokaza da je Džajić vršio zloupotrebe.

-Ovde nema oštećenog, a kad nema oštećenog, nema ni krivičnog dela – zaključio je advokat.

U okviru dopune istrage protiv Dažića i bivših funkcionera „Zrvene zvezde“ Miloša Marinkovića i Vladimira Cvetkovića, 2. marta je na predlog tužilaštva saslušan bivši direktor Kopmercijalne banke Ljubomir Mihajlović.

Mihajlović je pred istražnim istražnim sudijom izneo svoja saznanja u vezi sa transferom bivšeg fudbalera „Crvene zvezde“ Gorana Drulića u špansku Real Saragosu, čiji je odštetni zahtev protiv tog kluba pre dve godine inicirao pokretanje istrage.

Predmet je, međutim, zadržan u istrazi do prošle sedmice, jer je sud razmatrao meru oduzimanja putne isprave i zabrane napuštanja boravišta, koja je bila izrečena Džajiću.

Povezana vest:  Milinković: Spremni smo i za penale sa Zvezdom

Ta mera je odlukom suda ostala na snazi.

Viši sud u Beogradu sproveo je istragu protiv Džajića, Marinkovića i Cvetkovića, koja je pokrenuta u februaru 2008. godine povodom Drulićevog transfera, dok je kasnije proširivana zbog još četiri sumnjiva transfera.

Džajić, Marinković i Cvetković terete se za krivično delo zloupotrebe službenog položaja, za koje je zaprećena kazna zatvora do 12 godina.

Oni su uhapšeni su 5. februara 2008. godine i u pritvoru su proveli pet meseci.

Istraga protiv Džajića i Cvetkovića kasnije je proširena zbog sumnje da su od transfera fudbalera Zorana Njeguša u madridski Atletiko protivpravno prisvojili 3,5 miliona maraka.

Okružni sud u Beogradu je istragu protiv Džajića i Marinkovića proširio i zbog sumnje da su od transfera Nemanje Vidića u moskovski Spartak protivpravno prisvojili dva miliona evra.

Povezana vest:  Gvardiola pred suspenzijom

Džajić se još sumnjiči da je zajedno sa fudbalskim menadžerom Rankom Stojićem od transfera fudbalera Ivana Dudića u portugalsku Benfiku protivpravno prisvojio pet miliona nemačkih maraka.

Sud je u oktobru prošle godine po drugi put proširio istragu protiv sve trojice bivših Zvezdinih funkcionera, zbog sumnje da su protivpravno prisvojili deo novca od transfera Perice Ognjenovića u madridski Real, odnosno oko dva miliona dolara.

Nijedan od tih fudbalera, prema izjavama koje su dali novinarima posle saslušanja pred istražnim sudijom, nije teretio Džajića, Cvetkovića i Marinkovića, niti su ih optužili da su se okoristili njihovim novcem.