simunic
Šimuniću 10 utakmica suspenzije i 30.000 franaka kazne
 
Svetska fudbalska federacija (FIFA) kaznila je danas hrvatskog reprezentativca Josipa Šimunića sa 10 utakmica zabrane igranja zbog ustaškog pozdrava na meču u Zagrebu.
FIFA je saopštila da će Šimunić morati da plati i 30.000 švajcarskih franaka kazne.
Šimunić je posle pobede nad Islandom 19. novembra i plasmana Hrvatske na Svetsko prvenstvo u Brazilu uzeo mikrofon i vikao „za dom!“, a publika je odgovarala „spremni!“.
Disciplinska komisija je navela da su taj pozdrav koristili pripadnici fašističkog pokreta Ustaše.
-Komisija se složila da je taj pozdrav diskriminatorski i da vređa dostojanstvo raznih ljudi na osnovu, između ostalih, rase, religije ili porekla, što je jasno kršenje člana 58. Disciplinskog pravilnika FIFA – navodi se u saopštenju.
Disciplinsko saslušanje počelo je 22. novembra, a odluka je objavljena danas. Šimunić će prve mečeve suspenzije početi da služi na Svetskom prvenstvu u Brazilu.
Ako Šimunić ne odsluži kaznu u Brazilu, ona će se preneti na naknadne službene mečeve. Osim što neće moći da igra, ovaj defanzivac neće smeti da uđe ni na jedan stadion dok mu traje suspenzija.
-FIFA je posvećena borbi protiv svake vrste diskriminacije u fudbalu i vredno radi sa svim svojim članicama širom sveta na obrazovanju i širenju poruke mira i poštovanja…Rezolucija o borbi protiv rasizma i diskriminacije…zagovara upotrebu strožijih kazni da bi se poslala snažnija poruka da diskriminaciji nema mesta u fudbalu – navodi se u saopštenju.
Povezana vest:  Grashopers zatvara deo tribina zbog huligana