fifa

FIFA odložila odluku o utakmica kosovskih selekcija

Međunarodna fudbalska federacija (FIFA), nakon današnjeg sastanka u Cirihu sa predstavnicima FSS i kosovskog saveza, odložila je odluku o mogućnosti da tamošnji selekcije i klubovi igraju prijateljske utakmice.
Predstavnici FSS istakli su zadovoljstvo održanim sastankom i uverenje da će članovi Odbora za hitna pitanja FIFA i Izvršnog komiteta FIFA doneti odluku baziranu na predstavljenim okvirima naše strane, što predstavlja uverenje da u narednom periodu ne treba očekivati nepovoljne vesti iz FIFA po ovom pitanju.
-Posle iznošenja stavova od strane predstavnika dve delegacije, čelnici FIFA su obavestili prisutne da će odluka po ovom pitanju biti razmatrana i donesena na narednim sastancima najviših tela organizacije – odbora za hitna pitanja FIFA koji će biti održan sledeće nedelje i izvršnog komiteta FIFA, zakazanog za sredinu marta – navodi se u saopštenju na sajtu FSS.
Sastankom u sedištu u sedištu FIFA u Cirihu predsedavali su predsednik Jozef Sep Blater i generalni sekretar ove organizacije Žerom Valk. Navodi se da su predstavnici FSS preneli zajednički usaglašene stavove, dobijene od nadležnih državnih organa.
-Principijelno, stavovi koje su predstavnici FSS danas saopštili se svode na nemogućnost i neprihvatanje prijema takozvanog FS Kosova i Metohije u FIFA i UEFA, sve dok se ne reši status južne pokrajine u Ujedinjenim nacijama. Dalje, neprihvatljivo je odigravanje bili kakvih zvaničnih utakmica klubova ili reprezentacija sa teritorije Kosova i Metohije u međunarodnim okvirima – naveo je FSS. 
Srpski savez zatražio je zabranu odigravanja bilo kakvih utakmica sa republikama bivše Jugoslavije, a danas međunarodno priznatim zemljama, kako na Kosovu i Metohiji tako i na teritorijama tih država.
-Podsećamo da su članovi Izvršnog komiteta FIFA pre godinu dana dozvolili mlađim selekcijama sa teritorije Kosova i Metohije da igraju prijateljske utakmice bez bilo kakvih obeležja. FSS se i danas zalagao da, u slučaju odigravanja nekih prijateljskih susreta sa zemljama čije su vlade priznale Kosovo i Metohiju, na njima ne budu isticana bilo kakva nacionalna obeležja – zastava, himna, grb… Takođe, ukoliko se bilo gde bude obeležavalo ime Kosovo i Metohija, onda se mora postaviti i zvezdica pored imena veličine slova ‘o’ – ističe se u saopštenju.

Povezana vest:  Hetafe šokirao Sosijedad u San Sebastijanu