fifa

Šampanj: FS Srbije prihvatio je da Kosovo igra mečeve

Kandidat za predsednika Međunarodne fudbalske federacije (FIFA) i savetnik Kosovskog fudbalskog saveza (FFK) Žerom Šampanj rekao je da je Fudbalski savez Srbije (FSS) prihvatio da kosovska reprezentacija može da igra prijateljske utakmice.
FFK je danas objavio da će seniorska selekcija odigrati prijateljski meč 5. marta protiv reprezentacije Haitija u Kosovskoj Mitrovici.
-To će biti prva međunarodna utakmica ovlašćena od strane FIFA, Kosovo nije član FIFA. FS Srbije prihvatio je da kosovska reprezentacija može da igra prijateljske utakmice. Ukupno 107 zemalja, članice Svetske banke, Međunarodnog monetarnog fonda ili FIFA već su prepoznali (Kosovo), uključujući Haiti – izjavio je Šampanj agenciji AFP.
Kosovska selekcija već je igrala nepriznate prijateljske utakmice protiv Malte i Monaka.
Odbor za hitna pitanja FIFA prošlog meseca je odobrio da kosovska reprezentacija igra prijateljske mečeve, ali bez isticanja zastave i intoniranja himne. Odluka FIFA je privremena, a konačna odluka trebalo bi da bude doneta sredinom marta na sednici Izvršnog komiteta svetske „kuće fudbala“.
Izvršni komitet FIFA prošle godine dozvolio je prijateljske utakmice kosovskim klubovima i mlađim selekcijama protiv ekipa iz zemalja koje su ga priznale, ali bez korišćenja nacionalnih simbola.
Na sastanku u Cirihu sredinom januara sa predsednikom FIFA Sepom Blaterom predsednici FSS i FFK, Tomislav Karadžić i Fadilj Vokri, dogovorili su se da kosovske reprezentacije ili klubovi do daljnjeg ne mogu da igraju utakmice protiv ekipa iz zemalja bivše Jugoslavije.

Povezana vest:  Remi Spartaka i Javora