FSS logo

FSS traži da se Kosovu oduzme pravo na prijateljske mečeve

Fudbalski savez Srbije uputio je protestno pismo predsedniku Međunarodne fudbalske federacije (FIFA) Sepu Bateru u kojem se zahteva da ta organizacija opozove odluku kojom je Kosovu dozvoljeno da igra prijateljske mečeve. Povod za ovu reakciju FSS bili su, kako je istaknuto u saopštenju, incidenti na jučerašnjjoj utakmici u južnom delu Kosovske Mitrovice, kada su, uprkos dogovorenim uslovima, igrači Kosova na dresovima nosili grb nepriznate države.
-Podsetimo, čanovi Odbora za hitna pitanja FIFA su na sednici održanoj 13. januara ove godine doneli jednostranu odluku o omogućavanju odigravanja prijateljskih utakmica seniorske selekcije takozvanog FS Kosova, ali pod određenim striktnim uslovima – bez isticanja bilo kakvih nacionalnih obeležja na dresu, stadionu, bez intoniranja nacionalnih himni i uz obavezno postavljanje zvezdice u veličini slova „O“ pored imena Kosovo. Već na prvoj utakmici po donošenju pomenute odluke viđen je niz propusta, grešaka i vređanja nacionalnih simbola Republike Srbije – kaže se u saopštenju FSS.
Navodi se da se došlo do dokaza da su igrači domaćeg tima na dresu nosili grb takozvanog FS Kosova.
-Ovo posebno čudi s obzirom da su zvanična lica na utakmici morala da pregledaju opremu uoči početka meča i u skladu sa odlukom Odbora za hitna pitanja FIFA narede uklanjanje istih. Pored zvaničnika, utakmici je prisustvovao i specijalni posmatrač FIFA, koji takođe nije reagovao. U tom cilju, FS Srbije zahteva pokretanje disciplinskog postupka protiv svih zvaničnika ove utakmice – navodi se u sapštenju.
Podseća se da su pre početka utakmice ispred stadiona, „navijači zapalili zastavu Republike Srbije i na najteži mogući način vređali simbole naše zemlje“
Takođe, ističe se da su tokom utakmice pristalice domaćeg tima pogrdnim povicima vređali srpsku naciju i državu. FS Srbije je, kako se dalje navodi, 18. februara ove godine, a po dobijanju informacije da će pomenuti meč biti odigran u Kosovskoj Mitrovici, uputio zvanični dopis FIFA, upozoravajući ih o mogućim negativnim posledicama te odluke.
-Naime, u severnom delu Kosovske Mitrovice živi veliki broj građana srpske nacionalnosti i izbor grada-domaćina smo predstavili kao planiranu provokaciju. Na žalost, sve se dogodilo kako smo i pretpostavljali. Naša strahovanja da će fudbalska utakmica biti iskorišćena u političko-propagandne svrhe i sa željom proklamovanja nepostojeće državnosti, pokazala su se kao apsolutno tačna – ističe se u saopštenju.
FSS ocenjuje između ostalog da je fudbal juče u Kosovskoj Mitrovici „bio u sasvim drugom planu, a predstava je iskorišćena kao direktan akt napada na Republiku Srbiju, naše građane, simbole i državnost“
FSS na kraju zahteva od FIFA „hitnu reakciju u vidu izricanja kazni zbog pomenutih scena vandalizma, nacionalizma, šovinizma i ksenofobije“. 
-Takođe, FS Srbije se najoštrije distancira od donesene odluke članova Odbora za hitna pitanja FIFA i zahteva njeno proispitivanje i opozivanje. Svi članovi fudbalske porodice Srbije su u prethodnom periodu činili maksimalne napore i pokazali ogromnu dozu razumevanja za kompletnu i kompleksnu situaciju, ali zahtevamo da fudbalski sport ne bude paravan za potitičko delovanje međunarodno nepriznate takozvane države Kosovo – ističe se na kraju u saopštenju FSS.

Povezana vest:  Kuman pristao da postane trener Barselone