Srb Esp 2Mladi košarkaši Srbije pobedili Španiju

Sjajna igra i velika pobeda reprezentacije Srbije, igrači do 20 godina starosti, na Evropskom prvenstvu koje se održava u Grčkoj. Izabranici selektora Dejana Mijatovića su na Kritu u trećem kolu grupe „B“ savladali selekciju Španije, ostvarili drugi trijumf na turniru koji im širom otvara vrata druge faze šampionata. Naš mladi tim je velikog rivala nadvisio u svim segmentima igre, a ključnu prednost je stekao u finišu prvog poluvremena kad je serijom 16:4 napravljen odlučujući korak ka pobedi: Srbija U20 – Španija U20 70:61 (22:12, 18:16, 16:15, 14:18).
Skoro četiri minuta reprezentativci Srbije nisu uspevali da dođu do prvih poena u duelu sa selekcijom Španije. Zahvaljujući sjajnoj odbrani Španci nisu previše odmakli – 0:5. Međutim, od polovine prve četvrtine krenula je rapsodija izabranika selektora Mijatovića. Nikola Janković i Đoko Šalić su „zaključali“ naš reket, proradio je šut, a što je trojkom Mihajla Andrića na isteku 10. minuta Srbiji donelo dvocifrenu prednost – 22:12. Još turbulentni je bio drugi period igre koji je obeležio furiozan start rivala i serija od 12:2 kojom su uspeli da izjednače rezultat – 24:24. Na scenu tada stupaju Jovan Novak i Mihajlo Andrić koji do kraja poluvremena postižu 14 od 16 poena za našu reprezentaciju, za ubedljivo vođstvo posle prvih 20. minuta igre – 40:28.
Ništa se u odnosu snaga nije promenilo ni u nastavku igre. Srbija je diktirala tempo i imala potpunu kontrolu svih dešavanja na terenu. Sjajnom odbranom naš tim je dolazio do lakih poena i nikako nije dozvoljavao selekciji Španije da smanji zaostatak koji na početku četvrte deonice iznosio praktično nedostižnih – 58:43. Sve što je rival uspeo da uradi do kraja meča bilo je da sa dve uzastopne trojke Darija Bricuele smanji na 66:57. Usledio je tajm-aut selektora Mijatovića, a zatim dve uspešne akcije Marka Tejića i Nikole Rebića posle čega je moglo da počne veliko slavlje i proslava pobede reprezentacije Srbije – 70:61.
– Imali smo veliki motiv na ovom susretu, jer ova naša generacija je na svim velikim takmičenjima dolazila do medalje, ali je izostajala pobeda protiv selekcije Španije. Zato smo imali ogromnu želju da ih konačno savladamo. Veliki posao napravili su naši visoki igrači koji su potpuno zaustavili Hernangomeza. Smanjili smo učinak gotovo svih španskih uzdanica, osim Bricuele koji je zaista odigrao na visokom nivou. Čestitke svim momcima na ogromnoj borbi i energiji koju su uložili. Ovaj trijumf je od ogromnog značaja za nastavak šampionata, jedna pobeda nas deli od druge faze do koje ćemo učiniti sve da dođemo već sutra protiv selekcije Švedske – istakao je Dejan Mijatović, selektor nape mlade reprezentacije.

Povezana vest:  Milojević: Želimo da ponovimo igru iz Kupa protiv Zvezde

SRBIJA U20: Đorđević, Rebić 6, Pot, Kaplanović, Dobrić, Aranitović, Novak 7, Jaramaz 9, Janković 16, Andrić 16, Šalić 8, Tejić 8.

ŠPANIJA U20: Martin 7, Pauli 2, Visedo 7, Bricuela 21, Sans, G. Hernangomez 8, Diaz 4, Saiz 4, Abalde 3, Nogues, H. Hernangomez 5, Iriarte.