Srb LetReprezentacija Srbije u polufinalu EP
 
Reprezentacija Srbije, igračice do 20 godina starosti, plasirala se u velikom stilu u polufinale Evropskog prvenstva koje se održava u Italiji. Izabranice selektora Igora Poleneka  su sjajnom igrom u četvrtfinalnom duelu u Udinama deklasirale selekciju Letonije sa 29 poena razlike. Od starta meča naš mladi tim je, borbenom, kolektivnom igrom, dominirao terenom, brzo stekao dvocifrenu prednost koju je rutinski samo uvećavao u preostalom delu igre:Srbija U20 – Letonija U20 79:50 (21:12, 20:20, 20:12, 18:6). U polufinalu, u subotu od 18:30 časova, reprezentacija Srbije sastaće se sa selekcijom Francuske koja je u četvrtfinalu savladala Slovačku – 66:61.
Od samog starta duela u Udinama videlo se da je naš tim kvalitetniji, da više želi pobedu. Furiozno su krenule izabranice selektora Poleneka. Čvrstom i disciplinovanom odbranom zaustavljeni su svi ataci Letonki. U napadu je naš mladi tim forsirao igru ispod samog koša gde su dominirale Dragana Stanković i Aleksandra Crvendakić. Posle dve uzastopne trojke raspoložene Katarine Vučković  Srbija je već sredinom prve četvrtine imala dvocifrenu prednost – 15:4. Iza linije 6,75 nesebična Aleksandra Stanaćev  je takođe dva puta bila precizna u nastavku igre što je našem mladom timu omogućilo vođstvo od 15 poena razlike u 16. minutu – 32:17. Do kraja prvog poluvremena, selekcija Letonije je pogodila nekoliko otvorenih šuteva, uspela bar privremeno da uspostavi ravnotežu u skoku i donekle smanji zaostatak – 41:32.
U istom ritmu nastavile su reprezentativke Srbije i u drugom poluvremenu. Briljantno je funkcionisao tandem Aleksandra Stanaćev – Dragana Stanković  za koji selekcija Letonija nije imala rešenje. Kontrolom skoka, forsiranjem igre na centre naš mladi tim je posle isteka 30. minuta imao ubedljivu prednost – 61:44. Iako je selektor Polenek  u finalnoj deonici izveo iz igre startere, pružio priliku igračicama sa manjom minutažom odnos snaga na terenu se nije promenio. Naprotiv. Usledila je serija srpskog tima od 12:0 za rekordno vođstvo 73:44 posle čega se čekao samo poslednji sudijski zvižduk i početak proslave velikog trijumfa.
– Presrećni smo zbog pobede i plasmana u polufinale. Nalazimo se samo na korak od osvajanje medalje, ali to je samo razlog više da ostanemo čvrsto na zemlji i da nastavimo da se borimo kao do sada. Možda se po rezultatu čini da smo lako savladali selekciju Letonije, ali samo mi znamo koliko smo uložili snage i energije. Igrali smo sve vreme puno snagom, nismo nijednog trenutka obraćali pažnju na semafor, zato je razlika bila skoro 30 razlike. Iskoristili smo sve prednosti, pogotovo na centarskim pozicijama, u odnosu na rivala, što neće biti lako ponoviti u polufinalnom duelu. Selekcija Francuska je toliko dobra, da možda ni oni nisu svesni kakav kvalitet poseduju. Igraćemo kao da sada, boriti se do poslednjeg atoma snage, videćemo da li će to biti dovoljno  – uverava Igor Polenek, selektor ženske U20 reprezentacije Srbije.
– Prema očekivanju bila je ovo teška utakmica. Letonija se pokazala kao dobar protivnik koji nije slučajno u četvrtfinalu. Međutim, od samog početka susreta smo nametnuli naš ritam, igrali borbeno i čvrsto, zasluženo stigli do pobede. U polufinalu nas čeka sjajna selekcija Francuske, koju smo pobedili u pripremnom periodu, ali nikad do sada na velikim takmičenjima. Uvek su za nijansu bile bolje, nadam se da je konačno došao trenutak za revanš  – istakla je reprezentativka Srbije, Dragana Stanković.
 
SRBIJA U20:  Ćorda 3, Crvendakić 16, Vidaković 3, Nikolić, Stepanović 2, Topuzović 6, Stanaćev 8, Vučković 6, Janković 3, Mandić 7, Stanković 25, Bošković.
 
LETONIJA U20:  Veidere 5, A. Ajsila 10, Kreslina 2, Fomina, Reine, Laksa 9, K. Ajsila 8, Gutmane 2, Langina 8, Tomson 1, Jakobsone 3, Džarčane 2.
Povezana vest:  EVROKUP, Odigrano prvo kolo druge faze košarkaškog Evrokupa