Srb Ger 6Srbija savladala Nemačku
 
Perfektnim učinkom od četiri pobede u isto toliko utakmica, reprezentacija Srbije, igrači do 20 godina, starosti završila je prvu fazu Evropskog prvenstva koje se održava u Grčkoj. Izabranici selektora Dejana Mijatovića  su na Kritu u poslednjem kolu grupe „B“ teškom mukom posle produžetka savladali selekciju Nemačke, čime su osvojili prvo mesto i u drugu fazu šampionata preneli maksimalna četiri boda koja će puno značiti u borbi za četvrtfinale. Posle nešto lošijeg početka naš mladi tim je u sredinom druge četvrtine pronašao željeni ritam i serijom 16:1 praktično prelomio utakmicu, ali je zbog veoma slabo odigrane poslednje četvrtine i brojnih oscilacija, do poslednjih sekundi strahovao i za produžetak, a do važnih bodova došao tek posle 45 minuta igre: Srbija U20 – Nemačka U20 76:68 (14:20, 23:10, 20:14, 6:19, 13:5).
Selekciju Nemačke je samo trijumf vodio u drugu fazu šampionata i zato ne treba da čudi što su od samog starta krenuli žestoko i uspeli da iznenade naše reprezentativce. Serijom uspešnih šuteva iza linije 6,75 uspeli su da reše prvu četvrtinu u svoju korist sa 20:14, a u 15. minutu da povede sa rekordnih 29:21. Bilo je to dovoljno upozorenje izabranicima selektora Mijatovića  da se konsoliduju i povežu redove. Do kraja prvog poluvremena napravljena je serija 16:1 koju su inicirali pre svega Jovan Novak, Nikola Janković, Marko Tejić i Ognjen Jaramaz.
Imali su potpuno kontrolu igre i rezultata reprezentativci Srbije do početka finalne deonice u koju su ušli sa 13 poena prednosti – 57:44. Niko nije moga da pretpostavi da će u nastavku susreta za naš mladi tim prve i jedni poene iz igre svojom sedmom trojkom postići Jovan Novak  59 sekundi pre kraja za vođstvo 63:61. Ipak, Nemačka selekcija je preko Maksimilijana Urgaia  koji je uspešno realizovao oba slobodna bacanja u samom finišu stigla do nenadanog produžetka – 63:63.
U dodatnih pet minuta igre neizvesnost je kratko potrajala pošto su fenomenalni Jovan Novak i Mihajlo Andrić  pogodili u kratkom intervalu dve trojke posle čega je naša selekcija rutinski privela utakmicu kraju – 76:68.
– Igrali smo protiv tima koji se borio za goli život. Pobedom bi bili prvi u grupi, preneli u drugu fazu četiri boda, dok ih je poraz vodio u bitku za opstanak u elitnoj diviziji. Uvek su sa Nemcima teške i tvrde utakmice. Imaju taj čuveni mentalitet, voljni momenat, neviđenu upornost. Uspeli su da nas poremete čvrstom kontakt igrom, oteraju od koša, nateraju da šutiramo trojke češće nego obično. Ipak, imali smo kontrolu, vođstvo od 13 razlike pred početak poslednje četvrtine kad je došlo do pada u našoj igri. Nismo odustajali ni kad je rival poveo minut pre kraja, imali smo šut za pobedu. Nismo pogodili, ali smo u produžetku pokazali veliku želju za pobedom, kad je bilo najvažnije Andrić i Novak su bili precizni. Primili smo za 45 minuta 68 poena, što nije mala stvar, pobedili smo čvrstog protivnika iako nas nije išao šut. Prebrodili smo prvu fazu, verujem da će u nastavku šampionata biti mnogo lakše, da ćemo podizati formu i igrati sve bolje  – istakao je Dejan Mijatović, selektor naše mlade reprezentacije.
 
SRBIJA U20:  Đorđević, Rebić 3, Pot, Kaplanović, Dobrić, Aranitović, Novak 32, Jaramaz 3, Janković 12, Andrić 7, Šalić 8 , Tejić 11.
 
NEMAČKA U20: Geske 2, Ugrai 16, Merc, Miler 11, Brajant 2, Akpinar 6, Lokhart 8, Jos 2, Ogbe 5, Jorh 9, Baues, Timan 7.
Povezana vest:  NBA VESTI, PLEJ OF, Golden Stejt u polufinalu Zapada