Ser Ita 1Košakašice do 20 godina starosti četvrte u Evropi

Reprezentacija Srbije, igračice do 20 godina starosti, osvojila je četvrto mesto na Evropskom prvenstvu koje je danas završeno u Italiji. Izabranice selektora Igora Poleneka poražene su u meču za treće mesto i bronzanu medalju u Udinama od domaće selekcije Italije. U veoma neizvesnom susretu, sa puno rezultatskih preokreta, odluka je pala u poslednjim sekundama. Naš mladi tim je šest minuta pre kraja zaostajao 11 poena razlike, ali je uspeo da se vrati u igru, postigne dve sekunde pre poslednjeg zvuka sirene pobedonosni koš preko Aleksandre Stanaćev koji je zatim poništen zbog navodnog faula u napadu: Italija U20 – Srbija U20 68:63 (15:18, 17:13, 19:19, 17:13).
Slično kao i u polufinalnom duelu sa selekcijom Francuske, reprezentativke su vrlo dobro počele susret sa Italijankama za bronzanu medalju. Nametnule su izabranice selektora Poleneka željeni ritam, čvrstom odbranom dolazile do lakih poena preko Aleksandre Crvendakić, Kristine Topuzović i Aleksandre Stanaćev što je u finišu prve četvrtine rezultiralo vođstvom – 18:13. Međutim, odnos snaga na terenu brzo se promenio. Naš mladi tim u sledećih pet minuta nije uspeo da poentira, domaća selekcija je ostvarila veliki broj ofanzivnih skokova, trojke su pogodile Sara Krudo i Valentina Bonasija. Serijom 10:0 došlo je do velikog preokreta – 23:18. Ipak, do kraja poluvremena Srbija je uspela da uspostavi ravnotežu i posle prvih 20 minuta bude u minimalnom zaostatku – 32:31.
Silovito su krenule reprezentativke Srbije i na početku treće deonice. Sanja Mandić i Kristina Topuzović inicirale su seriju 15:5 za vođstvo 46:37 u 24. minutu. Na žalost ponovo je došlo do praznog hoda i čak četiri minuta u kojem naš mladi tim nije uspeo da poentira. Selekcija Italije odgovorila je brzom, agresivnom igrom, trojkama u režiji Sare Krudo i Elise Pene uspela još jednom da dođe do preokreta – 49:46. Činilo se da su Italijanke prelomile utakmicu na početku finalne deonice kad su preko Frančeske Gambarini došle do rekordne prednosti u 34. minutu – 62:51. Nisu se predavale srpske košarkašice, krenule su na sve ili ništa. Aleksandra Crvendakić i Aleksandra Stanaćev vratile se naš tim u igru, a Dragana Stanković sa četiri uzastopna poena dovela u vođstvo 40 sekundi pre kraja – 63:62. Na samo pet sekundi pre kraja faulirana je Elisa Erkoli koja je oba puta bila precizna sa linije slobodnih bacanja – 64:63. Krenuo je naš tim u poslednji napad. Aleksandra Stanaćev je posle solo prodora, uspela da dve sekunde pre kraja poentira, ali su sudije poništile koš, zbog navodnog faula u napadu našeg plejmejkera nad Ilariom Milaco. Burno je protestovao stručni štab reprezentacije Srbije, selektor Polenek dobio je tehničku grešku, a Italijanke su sa linije slobodnih bacanja samo postavile konačan rezultat – 68:63.
– Veoma težak i neizvestan meč. Odluka je pala u poslednjoj sekundi. Nismo uspeli da dođemo do medalje koju smo želeli svim srcem. Žao mi je ovih sjajnih devojaka koje su uložile puno truda i energije u prethodnih sedam nedelja priprema za ovaj šampionat. Ako nam je za utehu ponovo smo četvrti u Evropi, baš kao i pre tri godine u Novom Sadu. Igrali smo dobro kompletan turnir, niko nas nije nadigrao. Bili smo prvi i posle prve i posle druge faze šampionata. Bili briljantni u četvrtfinalu, odigrali odlično protiv moćne Francuske. U meču za bronzanu medalju nismo se predavali do samog kraja. Italija je imala više sreće i treba joj čestitati na medalji. Ono što je možda najvažnije svi su mogli da se uvere da u ovoj selekciji ima igračica koje će u godinama koje dolaze predstavljati svetlu budućnost srpske ženske košarke – istakao je Igor Polenek, selektor ženske U20 reprezentacije Srbije.

Povezana vest:  Radonjić: Odigrali smo neverovatno drugo poluvreme

ITALIJA U20: Milaco 11, Bonasija 3, Gambarini 16, Oraco, Ređani, Krudo 14, Pereson 3, Ramo, Pena 5, Nikolodi, Barberis 4, Erkoli 12.

SRBIJA U20: Ćorda, Crvendakić 12, Vidaković, Nikolić, Stepanović, Topuzović 16, Stanaćev 9, Vučković 3, Janković, Mandić 15, Stanković 8, Bošković.