srbija iran

SP ŠPANIJA 2014

Srbija pobedila Iran, obezbedila plasman dalje

Košarkaška reprezentacija Srbije obezbedila je plasman u osminu finala prvenstva sveta u Španiji pošto je danas u Granadi, u 3. kolu A grupe, savladala selekciju Irana sa 83:70 (21:18, 21:20, 25:13, 16:19).
To je druga pobeda Srbije u dosadašnjem delu takmičenja, nakon što je prethodno zabeležila startni uspeh protiv Egipta (85:64) i poraz od Francuske (74:73).
Današnji meč u dvorani Munisipal odigran je pred oko 6.000 gledalaca, a sudili su Hristodulu (Grčka), Mejberi (Australija), Nuran (Turska).
Srbija: Teodosić 8, Simonović 4, Jović 2, Bogdanović 16, Bjelica 18, Marković 5, Kalinić 3, Birčević, Krstić, Raduljica 13, Katić 8, Štimac 6.
Iran: Argahavan, Mašajeki, Jamšidi 3, Kamrani 2, Kazemi 6, Zagenhen, Afag 6, Sajakijan 2, Kordust, Jamšidi 2, Bahrami 20, Hadadi 29.
Izabranici selektora Aleksandra Đorđevića opravdali su ulogu favorita i bez većih problema nadigrali ekipu predstavnika Azije.
Iranci su pružili snažan otpor, ali su srpski košarkaši potvrdili kvalitet igrajući čvrsto i sigurno, posebno u odbrani, a meč su prelomili u trećoj četvrtini kada su obezbedili nedostižnu prednost.
Najbolji iranski košarkaš Hadadi namučio je srpski tim u prvom poluvremenu postigavši 22 koša, ali je u nastavku zaradio četiri lične greške i olakšao posao rivalu. 
Zapaženu ulogu imao je i Bahrami, međutim, u nastavku su se razigrali Raduljica, Bjelica, Teodosić i Bogdanović, pa je Srbija sve sigurnije i ubedljivije kontrolisala događanja na parketu.
Sve je postalo jasno kada je Teodosić trojkom doneo prednost od 51:38, da bi osam minuta pre kraja reprezentacija Srbije kolektivnom igrom stekla 20 poena viška (73:53) i rutinski okončala duel za sigurnu pobedu.
U preostalim utakmicama 3. kola od 18 sati igraju Francuska – Egipat, a od 22 sata Brazil – Španija.
Sutra je u A grupi slobodan dan, a takmičenje se nastavlja u sredu.
Srbija igra veoma važnu utakmicu od 18 sati protiv Brazila, a u ostalim mečevima sastaju se Egipat – Iran (15.30 sati) i Španija – Francuska (22).

Povezana vest:  Tri prekida u prvoj četvrtini duela Zvezde i Partizana