djordjevicSP ŠPANIJA 2014
Đorđević zadovoljan borbom u porazu od Španije
 
Selektor košarkaške reprezentacije Srbije Aleksandar Đorđević ocenio je da je njegov tim igrao dobro u večerašnjem porazu od Španije na Svetskom prvenstvu, kao i da je zadovoljan borbom.
-Igrali smo dobro. Zadovoljni smo kako smo se borili. Dobro smo odigrali prvi deo na Svetskom prvenstvu i spremni smo za narednu rundu. Igrali smo pametno. Srećan sam i ponosan na našu ekipu – rekao je Đorđević novinarima u Granadi.
Srbija je večeras izgubila od Španije 73:89 u poslednjem kolu prve faze takmičenja.
-Ovaj tim je stvaran godinama. Imamo iskusne igrače, a i one za budućnost. Nije ovo samo selekcija za ovaj turnir, već pravi tim. Igrali smo poštenu košarku, borili smo se, nismo pričali sa sudijama. Nismo bili bolji, ali protivnik to mora i da dokaže – rekao je Đorđević.
Španija je vodila skoro sve vreme s dvocifrenom razlikom, ali je često prigovarala sudijama. Pred kraj utakmice je došlo do koškanja na terenu i dodeljeno je nekoliko tehničkih grešaka, a Đorđević je isključen.
-Želim poštovanje za igrače. Oni su dobra grupa koja može da se takmiči i treba da ima istu šansu da pobedi kao i svi ostali. Svaka čast Spancima, ali moja je dužnost da kažem ovo… Pustite nas da igramo poštenu košarku. Ne poštujete moj tim, to ne prihvatam. Ja sve respektujem. Želim da svi to znaju – rekao je Đorđević.
Srbija je u prvoj četvrtini primila 34 poena, ali je u četvrtoj četvrtini uspela da priđe na 10 razlike. Španiji  najmanjom razlikom u prvoj fazi takmičenja.
-Imali smo poluvreme ispod očekivanja. Postizali su lake poene što je i očekivano zbog njihovog kvaliteta. Pokazali smo karakter i zato sam onako reagovao. Sviran je faul na minut do kraja na 20 razlike I njihov trener kreće da se žali i na to. To je neprihvatljivo na košarkaskoj utakmici i prema mojim momcima. Pokušao sam da ih zaštitim. Idemo u Madrid visoko uzdignuta čela – rekao je Đorđević.
Srbija će u nedelju u osmini finala igrati protiv Grčke.
-Idemo da ukrstimo koplja sa Grčkom. Analiziraćemo ih danas (u petak). Sve ovo što smo uradili u grupi, bez obzira na neke razloge objektivne, može da nam da snagu za Madrid. Idemo dalje da tražimo svoju najbolju utakmicu. Grupa je jako teška, a mislim da smo ritam izgubili zbog nekih povreda i izostanaka – rekao je Đorđević.
Grčka je bila prva u Grupi B sa pet pobeda bez poraza.
-Odlično je što Grčka ulazi sa 5/0. Jasni su favoriti, a mi idemo da igramo sa velikom željom – rekao je Đorđević.
Novinari su postavljali i pitanja o suđenju.
-Moji igrači su jednostavno izašli da se bore. Obično smo mi ti koji se kao nešto žale. Sada stvarno nemam šta da kažem. Njihova pobeda je apsolutno zaslužena, ali ja tražim poštovanje. Ne dozvoljavamo neke stvari – rekao je Đorđević.
Povezana vest:  Marčuljonis u "Kući slavnih"