RedBullKingoftheRock XO RBCPKivanč Dinler je novi kralj uličnog basketa

Proteklog vikenda Tajvanski zatvor Samasana bio je poprište najboljih 1na1 okršaja ispod koša. Titulu kralja uličnog basketa poneo je Kivanč Dinler iz Turske koji je svojim atraktivnim potezima, dobrom strategijom i neverovatnom izdržljivošću nadigrao sve protivnike. Predstavnik Srbije Nebojša Bošković poražen je u prvom krugu takmičenja od predstavnika Španije Serđa De la Fuentea.
Na najprestižnijem svetskom 1na1 basket turniru učestvovala su 32 igrača iz 23 zemlje, koji su se nadmetali pod koševima na terenima u zatvoru na ostrvu Samasana koje se nalazi na jugoistočnoj obali Tajvana. Utakmice su igrane na dva terena, a ta noć bila je ispunjena akcijom i energijom iz koje je Kivanč Dinler izašao kao novokrunisani kralj nakon pobede nad Orlandom Ortegom iz Paname.
– Ovo je sjajan osećaj i sjajno mesto. Imao sam sreće večeras zato što su ovi momci, protiv kojih sam se borio, bili samo malo umorniji od mene. Mislim da je ključ moje pobede bilo iskustvo i izdržljivost – rekao je ovaj 37-godišnji šampion.
Među 32 basketaša bio je i predstavnik Srbije Nebojša Bošković, inače dvostruki kralj uličnog basketa u Srbiji, koga je prošlogodišnji finalista Španac Serđo De la Fuente zaustavio uprvoj rundi. Zanimljivo je da su i De la Fuente, ali i prošlogodišnji kralj Amerikanac Tajron „Zver“ Vilijams ispali veoma rano, već u drugoj rundi takmičenja.
Ove godine, prvi put je održan i Queen of the Rock turnir, na kome su svoje umeće pod košem u surovoj 1na1 borbi pokazale i pripadnice lepšeg pola. Među 10 basketašica najbolja je bila Ruskinja Stanislava Fedotova.
– Veoma sam srećna. Ovo je velika pobeda za mene. Takmičenje je bilo dobro, a konkurencija veoma jaka – prokomentarisala je novokrunisana kraljica uličnog basketa.
NBA zvezda i #kingoftherock ambasador Harison Barns pomno je pratio akciju na Samasani.
– Teško je odrediti koliko je dobar bio basket koji smo videli, ali ono što sam primetio bili su upornost i entuzijazam igrača. Bilo je potrebno neverovatno puno snage i jako srce da bi se pobedilo – rekao je Barns.
U ovom petom izdanju Red Bull King of the Rock, kvalifikacije su održane u 101 gradu, a finalisti su došli iz 23 zemlje. Kroz kvalifikacije je prošlo 5.696 igrača, a ukupno je odigrano 5.429 1na1 mečeva koji su iznedrili 32 finalista i 10 finalistkinja.

Povezana vest:  Tomić: Loša treća četvrtina, biće promena

PHOTO: Xaume Olleros/Red Bull Content Pool