partizan_kosarkasi_pozdrav (1)EVROLIGA
Bertomeu: Ne očekujem A licencu za Partizan

 

Prvi čovek Evrolige Đordi Bertomeu rekao je danas u Parizu da Partizan neće u skorijoj budućnosti dobiti „A“ licencu za to takmičenje, kao nijedan drugi klub iz regiona.

-Prošle godine imali smo sastanke sa klubovima iz Jadranske lige da bismo rešili sva pitanja koja se godinama postavljaju u tom regionu. Taj dogovor je i dalje na snazi. Partizan, Cibona i Olimpija će igrati Evroligu dve godine. Kada istekne taj dogovor, pregledaćemo ponovo sve ‘A’ licence, ali ne očekujem da je neki klub iz te regije dobije – rekao je Bertomeu.

Izvršni direktor Evrolige sastao se jutros sa grupom od šest novinara iz Srbije i dvojicom iz Rusije i u dužem, opuštenijem razgovoru odgovarao na sva pitanja koja su zanimala izveštače.

Povezana vest:  Crvena zvezda više ne računa na Brauna

Novinare iz Srbije je najviše zanimala mogućnost da Partizan dobije „A“ licencu, odnosno trogodišnje pravo nastupa. Ta tema izbila je u centar interesovanja košarkaške javnosti ove sezone, kada su crno-beli beležili rezultate, ali i imali stalno rasprodatu halu, što je jedan od kriterijuma za klubove iz prvog ranga licenciranja.

Bertomeu je, međutim, otklonio takva nagađanja i objasnio proces licenciranja i namere Evrolige da ima stabilnu grupu timova na dobrom tržištu.

-Želimo da imamo grupu stabilnih timova sa velikih tržišta, ali bez zaboravljanja nacionalnih šampiona. Želimo da uključimo velika tržišta i treba nam u Evroligi nešto iz Nemačke, iz Francuske i verovatno iz Poljske. Moramo i da prihvatimo i realnost regionalnih liga, a veliki timovi moraju da igraju, mada i tu imamo problema. Želimo pune hale, a neki timovi, kao što su Barselona, Fenerbahče, imaju problema sa posetom, dok Sijena, na primer, ima malu salu – rekao je Bertomeu.

Povezana vest:  EVROLIGA, Crvena zvezda zaustavljena na korak od preokreta

Na primedbe novinara da ljubitelji košarke strahuju da će se Evroliga pretvoriti u elitističko takmičenje i igralište bogatih, Bertomeu je odgovorio da je istina da uprava takmičenja želi kod sebe samo elitu, ali je naveo i da novac uopšte nije presudan.

-To su teorijske brige, a mi ne volimo da govorimo ‘bogati’ i ‘siromašni’. Vi dolazite iz Beograda i imali ste u petak potvrdu šta može da uradi klub bez mnogo novca. Partizan je najbolji pokazatelj da se u Evroligi može biti uspešan vrednim radom, koji je konstantno dobar. Tada možeš svakog da pobediš, bez obzira na budžet – kazao je Bertomeu.

-Ali, istina je da hoćemo da budemo elita i da elita bude kod nas. Želimo bogate kod nas, jer želimo da predstavimo svoj proizvod na najbolji mogući način. Uslovi za takmičenje postoje sa razlogom. Kada ljubitelji košarke dođu da gledaju neki klub u Evropi, treba da imaju uslove za to. I ne samo oni, igrači i novinari takođe. U slovi zato postoje – objasnio je prvi čovek Evrolige.

Povezana vest:  Real i Olimpijakos sigurni, Unikahi drama u Malagi

Bertomeu je, međutim, naglasio da se vodi računa o suštini košarke u Evropi.

-Iako se trudimo da imamo što bolji proizvod i da budemo uspešni i da ga unapredimo, uvek vodimo računa o suštini košarke. Ljudi ovde vole košarku, navijači su predani i strastveni, vole i neizvesne utakmice. Svesni smo tradicije i ona nam je važna, zato nećemo uvoditi novine koje se protive tradiciji – rekao je Bertomeu.