srbija sadSP ŠPANIJA 2104
Košarkaši Srbije osvojili srebro, SAD bolje u u finalu 
 

Košarkaška reprezentacija Srbije osvojila je srebrnu medalju na prvenstvu sveta u Španiji pošto je večeras u finalnoj utakmici u Madridu izgubila od selekcije SAD sa 129:92 (35:21, 32:20, 38:26, 24:25).

Srbija je napravila dva koraka napred u odnosu na prethodni šampionat 2010. u Turskoj, gde je bila četvrta, dok su Amerikanci odbranili titulu.

Bronzanu medalju osvojila je Francuska, koja je juče u meču za 3. mesto pobedila Litvaniju sa 95:93.

Utakmica je odigrana u hali Palasio de deportes pred 15.000 gledalaca, a sudili su Stiven Sibel (Kanada), Edi Vijator (Francuska) i Boris Rižik (Ukrajina).

Povezana vest:  SP ŠPANIJA 2014, Đorđević: Od igrača očekujemo vatru na terenu

SAD: Kari 10, Tompson 12, Rouz, Ferid 12, Gej 11, Derouzan 10, Irving 26, Plamli 1, Kazins 11, Harden 23, Dejvis 7, Dramond 6.

SRBIJA: Teodosić 10, Simonović, Jović 6, Bogdanović 15, Bjelica 18, Marković 3, Kalinić 18, Birčević, Krstić 4, Raduljica 9, Katić 2, Štimac 7.

Srbija je izgubila finale, ali su izabranici Aleksandra Djordjevića pružili maksimum protiv Amerikanaca i dokazali da zaslužuju veliki naklon ljubiteja košarke širom planete.

Američki košarkaši su u finale ušli kao favoriti, a tu ulogu su opravdali iako je Srbija mnogo bolje „otvorila“ utakmicu.

Povezana vest:  Mesina i zvanično napustio CSKA

Ipak, ubedljiv poraz u finalnom meču nikako ne bi smeo da umanji ogroman uspeh srpskih košarkaša koji su u Španiju ispraćeni uz dozu sumnje u javnosti i gotovo nikakva očekivanja.

Osim u uvodnih pet minuta, kada je Srbija imala osam poena prednosti i delovala da može da parira, Amerikanci su u nastavku imali potpunu kontrolu.

Košarkaši SAD u prvom poluvremenu su pogodili svaki šut za tri poena, uz dominaciju u skoku. U timu Srbije Milošu Teodosiću i Nemanji Bjelici u tim trenucima nije imao ko da pomogne.

Kajri Irving i DŽejms Harden na drugoj strani još jednom su pokazali da su istinske zvezde ovog američkog tima, kao i da je malo evropskih igrača koji mogu da ih uspešno čuvaju.

Povezana vest:  NBA VESTI, Bogut bio na operaciji desnog lakta

Nastavak utakmice doneo je i „probudjenog“ Bogdana Bogdanovića koji je pokazao delić svog potencijala, kao i dobru partiju Nikole Kalinića.

Amerikancima je ovo peta titula svetskog prvaka, a odbranili su trofej osvojen pre četiri godine na šampionatu u Turskoj.

Kada se podvuče crta sa ovog SP, utisak je da je srpska košarka ponovo na dobrom i pravom putu, što znači i da bi sledeće godine na prvenstvu Evrope nacionalni tim trebalo da „puca“ na najviši plasman.

 
PHOTO: Anadolu Agency/Anadolu Agency