srbija slavlje klupa

SP ŠPANIJA 2014             

Svetski mediji: Zaslužena pobeda SAD

Svetski mediji prenose danas da je selekcija Sjedinjenih Američih Država zasluženo odbranila titulu prvaka sveta na Mundobasketu u Španiji. Reprezentacija SAD je najviše pokazala na Mundobasketu o čemu svedoči i pobeda u finalu nad Srbijom od 129:92.
Izabranici Majka Kšiževskog protivnike su u proseku pobeđivali sa 32.5 poena razlike, dok su im najveći otpor pružilli Turci, koji su izgubili „samo“ 98:77. 
„Finale Svetskog prvensta bilo je gotovo posle prvih 20 minuta. Toliko od Srbije i ostalih zemalja, koje nisu uspele da iskoriste odsustvo NBA zvezda. Uprkos neigranju Lebrona Džejmsa, Kevina Durenta, Rasela Vestbruka, Blejka Grifina i povređenog Pola Džordža, SAD su produžili seriju i došli do 63 pobede na međunarodnim takmičenjima“, navodi se u tekstu Ju Es Tudeja. 
Izveštač Asošiejted presa u Madridu konstatovao je da su američki igrači bili prevši dobri da dozvole bilu kakvu neizvesnost u finalu.
„Srbija je dobre partije u nokaut fazi prenela i u finalni meč, pokazali su nekoliko atraktivnih poteza i zakucavanja, došli do najveće prednosti, koju je neka reprezentaciaj imala na turniru protiv američke selekcije – 15:7 i onda stali. Sve nade da mogu da iznenade favorita nestale su za minut“.
Španski AS prenosi da je reprezentacija SAD u najboljoj partiji na turniru uspela da preokrene meč posle početnog vođstva Srbije, dok Marka smatra da su Amerkinci zasluženo odbranili titulu. 
„Bili su najbolji na turniru. Nisu stali ni kada su imali više od 20 poena razlike. Oni su jednostavno bolji od ostalih. Najbrži su, najsnažniji, imaju visinu, ali i talenat. Ne treba zaboraviti pečat selektora Kšiževskog, koji je skup fenomenalnih individualaca pretvorio u nepobedivi tim“, ističe Marka.
Početno vođstvo Srbije kao da je izazvalo bes kod protivnika, što su u nastavku meča na svojoj koži osetili Miloš Teodosić i drugovi.
„Bila je to fatamorgana koja je trajala jedva pet minuta, dok na scenu nisu stupili snajperisti trenera Kšiževskog. Druga četvrtina je umetničko delo u košarci, što pokazuje da Amerika ima i druge kvalitete, a ne samo prednost u snazi“, ocenjuje madridski dnevnik.
El Mundo Deportivo prenosi naslov „Sjedinjene Američke Država pokazale da su i dalje broj jedan u košarci“.
„Očekivao se neizvesniji meč u finalu između Davida i Golijata. Za nekoliko minuta svet je pomislio da je Srbija može da dobije selekciju SAD. Bila je to, ipak, prolazna iluzija“, napisao je novinar El Munda Deportiva Hose Ignasio.

Povezana vest:  Košarkaši Crvene zvezde u finalu plej-ofa