marina miljkovic 1 (1)Maljković: Ponosno idemo u Tursku, konačni cilj je Rio

Selektor srpskih košarkašica Marina Maljković poručila je danas da će ekipa dati sve od sebe na predstojećem šampionatu sveta u Turskoj i kao konačni cilj ovog tima zacrtala plasman na Olimpijske igre u Rio de Žaneiru 2016. godine.
Ona je posebno naglasila činjenicu da će nacionalni tim prvi put pod imenom Srbija igrati na planetarnom takmičenju.
-Ne volimo poređenje sa 2002. godinom kada smo u Nankingu igrali kao Jugoslavija i insistiramo na tome da Srbija prvi put ide na Svetsko prvenstvo. Osećamo da pišemo istoriju, svesni smo da je ovo poseban trenutak i da ćemo sve od sebe da što bolje prođemo u Turskoj – rekla je Maljkovićeva.
Maljkovićeva je kao glavni cilj ove generacije istakla Evropsko prvenstvo 2015. godine i plasman na Olimpijske igre u Riju de Žaneiru.
-Ne volim kad se zaborave kvalifikacije, koje smo brzo i uspešno prebrodile. To je projekat koji je počeo pre tri godine i nastavlja se na Evropskom prvenstvu Mađarskoj i Rumuniji sledeće godine, gde nam je osnovni cilj da se plasiramo na Olimpijske igre u Riju – objasnila je Maljkovićeva.
Srbija se nalazi u izuzetno teškoj grupi D, zajedno sa svetskim i olimpijskim prvakom reprezentacijom SAD, trećim timom Azije Kinom i dvostrukim šampionom Afrike Angolom.
-Dobro smo se spremili, znamo sve protivnike, zbog toga smo išli na jake turnire kako bismo upoznali i osetili rivale sa kojima ćemo igrati na prvenstvu sveta. Nadam se da smo sazreli i da nećemo ponoviti greške sa EP u Francuskoj, iako će biti mnogo teško. Najbolje nam je to pokazao Mozambik, kao predstavnik afričke košarke. Svi u hali bili su u šoku zbog njihove čvrtsine u odbrani i fizičkih predispozicija. One su manje talentovane i tehnički obučene, ali jednostavno biju – rekla je Maljkovićeva.
Prvi meč na Mundobasketu košarkačice će odigrati u subotu protiv Angole, koja je uz Kinu glavni konkurent za plasman u narednu fazu takmičenja.
-Samo da prva utakmice ne bude kao prošle godine na EP kada se stvorila lažna slika o Velikoj Britaniji, koja nema veze sa istinom i onda su devojke otišle sa velikim pritiskom i pokazale se u lošem svetlu. Kada su nas svi otpisali odigrali smo dobro odlučujuću utakmicu protiv Letonije i kasnije došli do borbe za medalju.
Ona je ocenila da je samo učešće na šampionatu veliku uspeh i dodala da se nada da će ekipa nastaviti da dostojno predstavlja zemlju na velikim takmičenjima.
-Uvek insistiram na timu, na 12 sestara, borbenosti, što nam je donelo rezultat na Evropskom prvenstvu u Francuskoj i krasi nas poslednje tri godine. Idemo korak po korak, utakmicu po utakmicu, važno je da devojke uđu hrabro, bore se na svakom meču i ponosno predstavljaju svoju zemlju – poručila je Maljković.
Maljkovićeva je dodala da njene izabranice nemaju šta da izgube u drugom kolu protiv reprezentacije SAD, koje je nazvala „košarkaškim vanzemaljcima“ u ženskoj konkurenciji.
-Taj meč biće dobra reklama za nas, sa jedne strane mala Srbija, a sa druge Amerika. Ko zna kada ćemo ponovo imati priliku da igramo protiv njih. Kada bude bila ta utakmica ljudi u zemlji trebalo bi da se pitaju šta gledaju u tom trenutku na televiziji. Želimo da uživamo u tom meču, odigramo bez kompleksa i ponosno, protiv najboljih na svetu. Mnogi pitaju koliko je ta razlika, ako ne ista, možda čak i veća u odnosu na mušku košarku – zaključila je Maljkovićeva.

Povezana vest:  Novicki: Igraću sigurno još dve godine u NBA ligi