Srb Ang 2SP TURSKA 2014
Srbija ubedljiva na početku Svetskog prvenstva
 
Na više nego impresivan način, ženska seniorska reprezentacija Srbije startovala je na Svetskom prvenstvu u Turskoj. Izabranice selektorke Marine Maljković  u okviru prvog kola grupe „D“ ubedljivo su u Istanbulu savladale selekciju Angole sa čak 60 poena razlike. Naše najbolje košarkašice su pre svega odličnom odbranom, brzom i kolektivnom igrom, dominacijom u skoku i puno preciznijim šutevima sa svih pozicija deklasirale šampionke Afrike koje su samo na momente bile ravnopravan rival. Ovim trijumfom naš tim je praktično osigurao plasman u drugu fazu šampionata: Srbija – Angola 102:42 (22:10, 24:8, 27:18, 29:6).
Ogromna želja da pokažu šta znaju, sputala je naše košarkašice na samom startu meča u Istanbulu. U prva dva minuta duela srpske košarkašice promašile su šest uzastopnih šuteva, što je Angola iskoristila i povela sa 3:0. Međutim, brzo su izabranice selektorke Marine Maljković  pronašle pravi ritam i preko Ane i Milice Dabović, kao i Jelene Milovanović  uzvratile serijom 10:0. Srbija je zatim uspostavila potpuno kontrolu u skoku, igrala agresivno i maksimalno požrtvovano što je rezultiralo ubedljivim vođstvom već posle prve četvrtine – 22:10. Odbrana našeg tima bila je sve vreme na visokom nivou, što je posle trojki Nevene Jovanović i Jovane Rad  u 16. minutu dovelo do prednosti od čak 23 poena razlike – 35:12. Finiš prvog poluvremena obeležila je Tamara Radočaj  koja je u tim trenucima u brzim kontrama davala ton agresivnoj i efikasnoj igri Srbije koja je posle prvog dela igre imala više nego uverljivu prednost – 46:18.
Šampionke Afrike su i na startu drugog poluvremena pogodile trojku i uspele da u narednih nekoliko minuta bar donekle uspostave ravnotežu – 51:24 (25. minut). Ipak, Srbija je ponovo pojačala intenzitet igre u odbrani i sa nekoliko uspešnih i efektnih akcija Jelene Milovanović i Ane Dabović  došla do prednosti u 28. minutu – 64:30, koju je novom trojkom Dajana Butulija  još više uvećavala – 73:33. Pobeda je odavno bila osigurana, ali to ni najmanje nije uticalo na angažovanje i motivaciju reprezentativki Srbije. Naprotiv, najproduktivnije i najubedljivije bile su u finalnoj deonici koju su rešile u svoju korist sa 29:6. Tačno 80 sekundi pre kraja, trojkom naše najmlađe košarkašice Sanje Mandić, Srbija je stigla do rekordne prednosti od 60 poena razlike (100:60) koja se zadržala do poslednjeg zvuka sirene – 102:62.
SRBIJA:  Radočaj 14, Mandić 3, Čađo 6, Krnjić 7, Jovanović 8, Milovanović 16, Butulija 15, Ajduković 2, Marković 2, M. Dabović 9, A. Dabović 12, Rad 8.
ANGOLA:  Eusebio 9, Eduardo 3, Gala, Viegas 2, Gonkalveš 2, Afonso, Gvadalupe 5, Tomas 9, Golome 2, Maurisio 7, Manuel, Filipe 3.
Povezana vest:  Obleleženo 90 godina od otvaranja prvog košarkaškog terena u Beogradu