cedevita zvezda 30402015
Košarkaši Crvene zvezde osvojili Jadransku ligu
 
Košarkaši Crvene zvezde osvojili su titulu ABA lige, pošto su večeras u Zagrebu pobedili Cedevitu sa 89:79 (30:25, 22:10, 17:23, 20:21) u četvrtom meču finalne serije plej-ofa.
Zvezda je u seriji pobedila hrvatski tim ukupnim rezultatom 3:1 i prvi put u klupskoj istoriji prigrabila trofej regionalnog takmičenja, koji je po svemu prikazanom u ovoj sezoni zaslužila.
Ponovo je čovek odluke bio Amerikanac Čarls Dženkins, kao i u polufinalnim duelima sa Partizanom, sa 17 poena i tri skoka, ali je i u ključnim trenucima odličnom odbranom trasirao svom timu put ka pobedi.
Upravo je odbrana, koja je zaštini znak trenera Dejana Radonjića, bila faktor koji je prešao na stranu crveno-belih, ali i dosta bolji šut za tri poena u odnosu na jučerašnji meč.
Centar Boban Marjanović je sjajno otvorio duel, postigao je osam poena i čuvao blago vođstvo Zvezde, ali je brzo ušao u problem sa ličnim greškama i morao je da ga zameni Maik Cirbes, koji je zbog povrede propustio prethodne dve utakmice.
Košarkaši Zvezde su u drugoj deonici zaigrali dosta agresivnije, nisu dozvolili lak prenos lopte, gde se istakao Dženkins, i serijom 15:2 preuzeli kontrolu utakmice (45:27).
Cedevita je na isti način htela da odgovori u drugom poluvremenu, Luka Babić i Tomislav Zubčić su kakav-takav korak održavali, ali je Nemanja Dangubić fantastičnom rolom, NBA zakucavanjem i šutem sa poludistance čuvao 16 poena prednosti.
Zvezda je tokom meča imala veliku prednost imala u skoku ( ), a povratkom Cirbesa bila je dosta snažnija u reketu jer je podelio nekoliko rampi, ali i u potpunosti zaustavio Stanka Baraća.
Ekipa Jasmina Repeše je u poslednjem kvartalu pokušala da se meč uvede u neizvesnost serijom 10:0, prišla je dva minuta pre kraja na minus šest, Dženkins je već u sledećem napadu trojkom rešio sve dileme, dok je šlag na tortu stavio je Cirbes snažnim zakucavanjem.
Najefikasniji u pobedničkom timu bio je Dženkins sa 17 poena, 14 je dao Luka Mitrović, dok je Nikola Kalinić imao 12 i osam skokova.
Kod Cedevite istakao se Zubčić sa 15 poena, Miro Bilan dodao je 12, dok je Barać imao devet.
Za najkorisnijeg igrača finalne serije proglašen je centar crveno-belih Boban Marjanović.
 
PHOTO: Ivica Veselinov/ATAIMAGES
Povezana vest:  Mitrović povredio koleno na meču sa Krkom