srbija slavlje

EP 2015

Srpkinje šampionke Evrope!

Ženska košarkaška reprezentacija Srbije osvojila je titulu prvaka Evrope, pošto je večeras u finalu prvenstva u Mađarskoj i Rumuniji pobedila selekciju Francuske sa 76:68 (15:22, 18:10, 20:17, 23:19).
Izabranice Marine Maljković ostvarile su njaveći uspeh u istoriji ženske košarke osvojivši prvo zlato na velikim takmičenjima.
Ovo je ujedno i prva medalja za košarkašice posle srebra na prvenstvu Evrope u Izrealu 1991. godine.
Srpski tim ne samo da je uspeo da savlada Francusku, kojoj su mnogi uoči meča dodeli ulogu favorita, već i da izbori direktan plasman na Olimpijske igre u Rio de Žaneiru naredne godine.
Maljkovićeva je izuzetno spremila ekipu za najvažniju utakmicu na šampionatu. U potpunosti je „pročitala“ igru fizički jakog protivnika što i ne čudi, jer već dve godine radi u francuskom Lionu.
Prvo poluvreme prošlo je u velikoj borbi. Francuska je u nekoliko navrata imala sedam poena prenosti, ali je srpski tim trojkama i požrtvovanom igrom uspeo da uhvati rezultatski priključak.
U nastavku meča predvođena sjajnom Sonjom Petrović i Anom Dabović, Srbija je preuzela inicijativu i konstantno bila u prednosti. Njih dve vodile su tim do uspeha uprkos odsustvu povređene Milice Dabović, koja je propustile veći deo drugog poluvremena zbog povrede lakta.
Raspoloženom tandemu Dabović – Petrović, u finišu meča pridružila se borbena Danijel Pejdž, koja je skokovima i šutevima sa distance odbijala nalete francuskih igračica.
Najefikasnija u srpskom timu bila je mlađa od sestara Dabović sa 25 poena, 22 je postigla Petrovićeva, a 12 uz osam skokova Pejdž.
Ranije danas bronzanu medalju osvojila je Španija, koja je u meču za treće mesto pobedila Belorusiju rezultatom 74:58.

Povezana vest:  Božić. Najvažnije je strpljenje