kirilenko

Kirilenko želi da spasi rusku košarku

Bivši NBA košarkaš Andrej Kirilenko rekao je danas da se nada da će kao predsednik Košarkaskog saveza „spasiti rusku košarku“.
Kirilenko je u junu završio karijeru u ekipi CSKA iz Moskve, a više od decenije proveo je u NBA ligi igrajući za Jutu, Minesotu i Bruklin.
Otkako je pomogao reprezentaciji da osvoji olimpijsku bronzu u Londonu 2012. godine, ruska košarka je u padu. Postoji mogućnost da se Rusija ne plasira na Olimpijske igre u Rio de Žaneiru naredne godine, a navijači se okreću fudbalu i hokeju na ledu. „Pre nekoliko godina košrka je bila četvrti ili treći najpopularniji sport u Rusiji, a sada je sedma ili tako nešto. Želim da košarka bude popularna i da se gleda u svakoj kući u našoj zemlji“, rekao je Kirilenko. Kirilenko se kandidovao za predsednika Košarkaškog saveza Rusije, organizacije koju je zbog brojnih problema suspendovala Međunarodna košarkaška federacija FIBA, ali je dozvolila reprezentaciji da učestvuje na predstojećem Evropskom prvenstvu. Pojedini dugogodišnji članovi Saveza ne žele da vide Kirilenka na vodećem mestu pošto ima američki pasoš, otkako je 2011. godine dobio državljanstvo SAD kada je igrao za Jutu. „Ljudi koji pričaju o tome žele da budu izbirljvi, žele da nađu nešto š
to se ne uklapa dobro u profil. Rođen sam u Rusiji, celog života sam Rus i umreću kao Rus“, rekao je Kirilenko. Kirilenko je za sada jedini kandidat za predsednika Saveza na izborima koji će biti održani u utorak.

Povezana vest:  Juniorke Srbije u četvrtfinalu prvenstva Evrope

PHOTO: Francesco Richieri/Euroleague Basketball