bet win

Gurović, Jović i Skorcanitis: Srbija u finalu EP

Srbija je do sada najviše pokazala na Evropskom prvenstvu u košarci i sigurno će igrati u finalu, ocenili su danas bivši reprezentativci Srbije i Grčke Milan Gurović i Stefan Jović, odnosno Sofoklis Skorcanitis na druženju s novinarima u Beogradu.Sva trojica se slažu da bi Srbija trebalo da dođe do finala, ali se ne slažu s kim bi mogla da igra u poslednjem meču EP. Osvajač svetskog srebra prošle godine Jović ocenio je da tim izgleda i igra još bolje nego na Svetskom prvenstvu.
-Za razliku od prošle godine, ekipa mi ove godine deluje još uigranije. Prošle godine smo prvi put videli neke Saletove (selektora Aleksandra Đorđevića) ideje, a sada sve to deluje čvršće i sigurnije – rekao je Jović novinarima u Beogradu.
Srbija će u osmini finala igrati protiv Finske, koja je jedno od iznenađenja ovog šampionata, a Gurović, koji danas radi kao trener, pozvao je na oprez.
-Ne treba potcenjivati takve ekipe. Sigurno po rejtingu nisu u svetskom vrhu, ali danas svi igraju košarku i ne treba je potcenjivati. Videli smo i kako Češka dobro igra. Što se tiče kostura, mislim da prolazimo Finsku, a onda igramo sa pobednikom meča Hrvatska i Češka. Ta utakmica je 50:50, pošto oba tima imaju svojih prednosti, ali mislim da mi pobeđujemo ko god da bude. Ne potcenjujem nikoga, ali mislim da smo kvalitetniji i da možemo da prođemo – rekao je Gurović.
U drugom kraju žreba stvari nisu bile tako jasne za Jovića.
-Blagu prednost dajem Italijanima, jer imaju mnogo kvalitetnih igrača, ali Litvanija ima prednost zbog duže klupe. Ako (Marko) Belineli bude igrao kao protiv Španije i ako (Andrea) Barnjani i (Danilo) Galinari budu na nivou, onda Litvanci nemaju tu šta da traže. Videćemo – rekao je Jović.
Protivnik Grčke u osmini finala biće Belgija, koja je prvi deo šampionata odigrala iznad očekivanja, ali Skorcanitis je rekao da veruje da njegova Grčka može da prođe.
-Španija je ranije bila tim s kojim smo uvek imali probleme. Prošle godine je bila moćna i popunjena na svim pozicijama. Ali, Grčka prvo treba da pobedi Belgiju. Kako se odvija ovo prvenstvo, mislim da Grčka ima sjajnu šansu da prođe i četvrtfinale i dođe do polufinala. Bilo bi sjajno da dođemo do finala. U svakom slučaju, svojim bivšim saigračima i prijateljima želim sve najbolje – rekao je Skorcanitis.
Jović i Gurović su se složili da Francuska i Španija nisu do sada pokazali sve što znaju i da će znatno podići nivo igre. Obe te reprezentacije mogu da se sastanu sa Srbijom u eventualnom finalu. Niko od učesnika danas nije imao dilemu da Srbija može do finala.
-Srbija može do finala, a u finalu bih voleo Francusku, naravno. Nema lepšeg osećaja nego da pobediš domaćina – rekao je Gurović uz osmeh.
Jović je takođe rekao da bi voleo Francusku.
-Bilo bi super da Grčka igra u finalu, a mislim da Srbija ima sjajnu šansu da dođe do finala. Inače, od svih me najviše oduševio (Nemanja) Bjelica. Sjajno je igrao na Svetskom prvenstvu prošle godine, a onda je imao fantastičnu sezonu u Evroligi i ovo sada je prirodan nastavak fantastične godine – rekao je Skorcanitis.
Sva trojica su se složila da su Bjelica i Miloš Teodosić najbolji i najkreativniji tandem na šampionatu.
-To je najbolji kreativni dvojac na šampionatu. Oni se poigravaju, iako to deluje lako kada gledamo na televiziji. Pored njih, mislim da su Nikola Mirotić i Serhio Rodriges jako kreativan i dobar dvojac, iako nisu još pokazali sve šta znaju, ali su iza nas – rekao je Gurović.
U druženje se telefonski uključio i novinar RTS-a Slobodan Šarenac, koji je dobio pitanje da li ovaj tim podseća na onaj koji je 2001. dominantno postao prvak Evrope.
-Mislim da je ovo još bolje nego 2001. Sada ima više kvalitetnih timova koji se bore za medalje. Tada niko nije imao nikakvu šansu da nam parira, a sada je drugačije. Meni sve ovo deluje još bolje nego prošle godine. Tim je čvršći, atletskiji i momci više deluju kao ekipa – rekao je Šarenac.
O opštoj atmosferi zaluđenosti za košarkom govorio je i Skorcanitis.
-Naravno da osećam atmosferu i uzbuđenje. Košarka je jedna od najvećih atrakcija u Srbiji, koja voli ovaj sport. Naročito je to sada izraženo jer je Srbija pobednički izašla iz baš teške grupe. Osećam atmosferu i razumem je, sad jedva čekam da vidim kako će se odvijati do kraja – rekao je Skorcanitis.

Povezana vest:  Hemofarm pobedio Radnički posle produžetka i poveo sa 1:0