spanija slavlje

Španija pobedila Francusku za finale prvenstva Evrope

Košarkaška reprezentacija Španije pobedila je večeras u Lilu selekciju Francuske sa 80:75 posle produžetka (17:20, 15:13, 16:23, 18:10 – 14:9) i plasirala se u finale prvenstva Evrope.
Ovom pobedom Španija je osigurala direktno učešće na Olimpijskim igrama, a u borbi za titulu čeka boljeg iz drugog polufinalnog meča u kojem u petak od 21 sat igraju Srbija i Litvanija.
Samo finalisti Evrobasketa izboriće direktnu olimpijsku vizu za Rio sledeće godine.
Španci su do dragocene pobede došli posle velike i dramatične borbe nakon produžetka, predvođeni raspoloženim Pau Gasolom, koji je duel u Lilu završio sa impozantnih 40 poena.
Veći deo susreta pripao je Francuzima, koji su na krilima podrške sa tribina posebno u trećoj četvrtini opravdali naziv branioca titule i stekli osam poena prednosti.
Međutim, uporni Španci nisu se predavali, uspeli su da poravnaju, potom i preokrenu rezultat, a triler je najavio Nikolas Batum trojkom 14 sekundi pre zvuika sirene za 66:66.
Produžetak je potvrdio da je Španija ipak i dalje jedna od najkvalitetnijih kontinentalnih ekipa. Igrala je „furija“ smirenije i mudrije, nezaustavljivi Gasol postigao je ključne poene, a sve je rešeno kada Batum u odlučujućim trenicima nije iskoristio nijedno od tri slobodna bacanja.
Pored Gasola, u velikom slavlju španskoh košarkaša istakao se Rodrigez sa 15 poena, dok su kod Francuza, koji su podlegli ogromnom pritisku, najefikasniji bili Batum i De Kolo sa po 14.
Finale Evrobasketa između Španije i pobednika susreta Srbija – Litvanija na programu je u nedelju od 19 sati, a prethodno od 14 sati za bronzanu medalju igraju Francuska i poraženi iz sutrašnjeg polufinalnog duela.

Povezana vest:  Đorđević: Ponovo najteža grupa, isto kao na SP

PHOTO: EMMANUEL DUNAND/AFP