dragan djilas kss kzn

Đilas: I košarkašice i košarkaši će doneti medalje iz Rija

Predsednik Košarkaškog saveza Srbije (KSS) Dragan Đilas rekao je danas da veruje da će se muška i ženska reprezentacije plasirati na Olimpijske igre i da će obe selekcije doneti medalju.
-Očekujem obe selekcije u Riju i da Srbiji donesemo dve medalje. Nisam razočaran četvrtim mestom na Evropskom prvenstvu, ali mi je žao što nismo dobili ono što smo zaslužili na terenu – rekao je Đilas na konferenciji za novinare u Beogradu.
Ženska reprezentacija ranije je postala prvak Evrope i tako obezbedila put u Rio De Žaneiro, dok će muška selekcija posle četvrtog mesta na nedavno završenom šampionatu morati u kvalifikacije za Olimpijske igre.
Đilas je ponovio da će se Srbija prijaviti za organizaciju jednog od kvalifikacionih turnira. 
-Premijer je juče samoinicijativno predložio da se Srbija kandiduje za organizaciju turnira. Sistem je promenjen, biće tri turnira, a biće i ‘vajld karti’ za selekcije koje to nisu zaslužile rezultatima, što nije baš u duhu olimpizma, a čak se i nagoveštava da će neka od tih zemalja dobiti i organizaciju turnira – kazao je Đilas.
On je dodao da će pismo zainteresovanosti biti poslato u naredna dva dana, kao i „nekoliko desetina hiljada evra, koja se ne vraćaju“.
-Bez pomoći države, Savez ne bi mogao sam da organizuje turnir. Naše je da se prijavimo i pokušamo. Ako se gleda sportski aspekt, onda bi bilo logično da dobijemo organizaciju turnira, a da li će se to desiti, nije sigurno – naveo je prvi čovek KSS-a.
Interesovanje za organizaciju turnira do sada su pokazali Italija, Grčka, Nemačka, Rusija i Turska, a rok za prijavu je do 11. novembra. Đilas je rekao da Srbija nije dobila organizaciju Evropskog prvenstva za žene ove godine, „iako je imala najbolju ponudu“.
-Srbija ne treba da bude organizator jedne grupe na Evropskom prvenstvu, mislim da zaslužujemo više od toga. Ali, mi ne možemo da organizujemo završni turnir jer je u Lilu ulaznica koštala 100 evra. To ovde ne bi imao ko da kupi – rekao je Đilas.
Kvalifikacioni turniri za Olimpijske igre u Riju održaće se jula naredne godine.

Povezana vest:  14. KOLO NLB LIGE, Radnički pobedio Hemofarm, Zagreb bolji od Bosne