sofo cz strasbur

Zvezda pobedom počela Evroligu, bolja od Strazbura

Košarkaši Crvene zvezde pobedom su počeli takmičenje u Evroligi ove sezone, pošto su večeras u Beogradu pobedili Strazbur sa 81:59 (19:20, 24:12, 14:12, 19:11), u prvom kolu Grupe A.Najefikasniji u pobedničkom timu bio je Maik Cirbes sa 18 poena i sedam skokova. Luka Mitrović postigao je 13, Stefan Jović 12, a Rajan Tompson 11 poena. Strazbur je predvodio Rodrig Boboa sa 17 poena.
Zvezda je u početku igrala malo stegnuto pred nešto više od 14 hiljada ljudi u Areni, ali je u drugoj četvrtini preuzela vođstvo i nije ga ispuštala do kraja. Crveno-beli su odigrali zrelu i kvalitetnu utakmicu i zabeležili važnu pobedu.
Strazbur je počeo bolje i stekao je početno vođstvo, najviše zahvaljujući sjajnom šutu (5/7 za dva i 3/5) za tri, ali i Zvezdinim greškama. Najveća prednost Francuske ekipe iznosila je sedam poena, 8:15. Krajem prve deonice, crveno-beli su počeli da pogađaju i prišli su na samo poen zaostatka, 19:20, predvođeni Maikom Cirbesom i Rajanom Topmpsonom.
Nemački reprezentativac poveo je svoj tim do preokreta u drugoj deonici, pošto je dao koš za 21:20, prvo vođstvo Zvezde na ovoj utakmici. Nakon toga tim je zaigrao sigurnije u odbrani i naterao je Strazbur da promašuje.
Prednost domaćeg tima je rasla, a pred sam kraj je dostigla maksimalnih 14 poena, 43:29, nakon dva vezana koša Sofoklisa Skorcanitisa. Francuska ekipa uspela je, međutim, da smanji vođstvo trojkom Pola Lakomba tri sekunde pre kraja.
Strazbur je drugo poluvreme počeo sa četiri vezana poena, Kajla Vimsa i Rodriga Boboe i prišao na sedam poena zaostatka, 43:36. Domaći tim izdržavao je napade gostiju, a do kraja četvrtine povratio je dvocifrenu prednost, 55:41 i uspostavio veću prednost u skoku. Zvezdi je „proradila“ i kontra, tako da je pred kraj deonice povela sa 62:45, ali je Žeremi Lelup dao trojku uz zvuk sirene sa pola terena i smanjio vođstvo.
To, međutim, nije promenilo situaciju na terenu, pošto je Zvezda u poslednjoj četvrtini povela sa 20, a i više razlike. Strazbur je pokušavao šutevima iz daljine, ali je domaći tim sigurnom igrom mirno priveo meč kraju.
Zvezda u sledećem kolu ide u goste prvaku Evrope Real Madridu.

Povezana vest:  25. KOLO NLB LIGE, Pobeda Vrščana nad Zagrebom