dzikic i rakocevic planet win

Marjanović i Jokić: Nametnućemo se radom u NBA ligi

Srpski košarkaši u NBA ligi Boban Marjanović i Nikola Jokić rekli su danas da im je cilj u predstojećoj sezoni da se nametnu radom i da napreduju, a govorili su i o životu i privikavanju na drugačiji sistem rada.
-Ne kaže se za džabe da je San Antonio porodica. Svi su me lepo dočekali i primili. Stvarno je sve mnogo lakše kada te svi podržavaju – rekao je Marjanović putem video-linka na današnjem druženju sa novinarima u Beogradu pred početak NBA lige.
Trener Aleksandar Džikić, potpredsednik KSS i bivši igrač Igor Rakočević pričali su o svojim iskustvima u NBA i o načinu rada i života tamo.
-Trener Greg Popović je jedan od najvećih na svetu i veliki je čovek. Posebno mi znači kada mi Tim Dankan daje savete. Imponuje mi kada jedan od najboljih centara na svetu izdvoji vreme za vas i pokuša da prenese sve što je naučio na vas – rekao je Marjanović.
Džikić je kazao da je u Americi „sve drugačije, na terenu i van njega“.
-Ono što se primetno menja je da se pomera broj individualnih trenera i kondicionih trenera. Igrači imaju samo jedan cilj, što bolje performanse. Igrači će imati ljude koji će ih spremati za to – rekao je Džikić.
On je kazao da je Marjanović odabrao sjajan tim, „u koji se teško ulazi i teško izlazi“, a igrač je kazao da se još nije navikao.
-Ide to sve kako treba i po redu, pošto ne može čovek da se navikne od jednom. Drugačije je ovde nego u Evropi, ne mogu da objasnim zašto. Najveća stvar za mene je tri sekunde u reketu odbrambeno, ali navikavam se, postaje normalno. Pomažu mi saigrači, treneri i ceo stručni štab. Prezadovoljan sam što se tiče moje igre i kako me drugi ljudi komentarišu i navijači. Trudiću se da budem spreman. Da li ću igrati minut, dva, tri, 10 ili 15, nije bitno. Želim da budem spreman da pomognem timu kad dobijem šansu – rekao je Marjanović.
Novi igrač Denvera Nikola Jokić kazao je da se za NBA pripremao još od kraja prošle sezone, kada je angažovao trenera i spremao se za letnju ligu.
-Kada sam došao, rekli su mi da moram da smršam, da promenim način rada, način ishrane. Smršao sam 14 kila i dobio sam šansu u predsezoni. Mislim da sam je iskoristio. Probaću da iskoristim svaku šansu koju dobijem. Ne znam koliko ću da igram. Probaću da se nametnem radom. Meni su rekli da treba samo fizički da se spremim, ali ja ću probati da napredujem u svakom pogledu – rekao je Jokić.
Ovaj 20-godišnji igrač pričao je i o atmosferi u Denveru i potpuno drugačijem trening kampu.
-Trening kamp je bio raznovrstan. Planina, bazen, joga. Pre podne radimo na snazi i izdržljivosti. Posle toga ručak, pa onda popodnevni trening na kome se radi na igri pet na pet i na kome se uvežbavaju akcije – rekao je Jokić.
-Atmosfera u Denveru je odlična. Igrači i treneri su me stvarno dobro primili. Nisu me maltretirali kao rukija. Najviše vremena provodim sa (Jusufom) Nurkićem i (Žofreom) Lovernjom. Ambicija mi je da dokažem sebi da mogu da igram u najboljoj ligi na svetu. I da ponosnom predstavljam svoj grad Sombor i zemlju Srbiju – rekao je Jokić.
Treći igrač iz Srbije koji će nastupati u NBA je Nemanja Bjelica, za koga je Džikić rekao da će mnogo značiti Minesoti, ali da će morati da se privikava na velike promene koje očekuju Vulfse nakon smrti Flipa Sondersa, trenera, predsednika košarkaških operacija i suvlasnika kluba.
-Ovo što se desilo sa Sondersom baciće senku na celu organizaciju. Oni su u krugu timova koji moraju da pobeđuju. Da nije Sonders umro, taj pritisak bi bio veliki. Ovako će morati da menjaju stvari u hodu. Bjelica će im dati širinu koja im je potrebna. Otišao je u pravo vreme, sa životnim i igračkim iskustvom i porodicom – rekao je Džikić.
On je kazao i da su Marjanović i Jokić odabrali prave timove za razvoj. Rakočević je kazao da nije mnogo igrao u NBA, ali da se u Evropu vratio kao bolji igrač i ozbiljniji čovek.
-Što se tiče NBA, stvari se mnogo menjaju i mnogo se pomeraju ka fizičkim pripremama. Jednostavno, jako su retki igrači koji mogu nedostatak ‘fizikalija’ da zamene drugim stvarima, kao što je na primer Pablo Priđoni. Treneri imaju manju ulogu i malo je timova koji svoju igru zasnivaju na taktičkim zamislima, kao što je na primer San Antonio – rekao je Rakočević.

Povezana vest:  NBA VESTI, Oklahoma u Atlanti došla do 12. uzastopne pobede