aba logo 2

Čabarkapa:Borićemo se, ABA zaslužuje dva mesta u Evroligi

Sportski direktor ABA lige Žarko Čabarkapa ocenio je da bi najavljena odluka FIBA da formira Evroligu sa 16 klubova i na taj način uskrati regionalnom takmičenju dva sigurna mesta bila veliki udarac za košarku u regionu.
Na sastanku u Ženevi 3. novembra FIBA će okupiti najjače evropske klubove i izneti im plan nove lige, u kojoj bi direktno učešće imali Barselona, Real Madrid, Panatinaikos, Olimpijakos, Efes, Fenerbahče, Makabi i CSKA, plus šampioni Nemačke, Italije, Francuske i Litvanije, dok bi se preostala četiri učesnika dobila posle kvalifikacija u kojima bi igrao samo prvak ABA lige.
-To je situacija koju smo zatekli i na kojoj intenzivno radimo od prvog dana, uz punu saradnju i podršku klubova. Tim povodom, u društvu najjačih evropskih liga, nedavno smo bili na sastanku sa predstavnicima FIBA i tada izneli naš stav da ABA, odnosno naši klubovi, zaslužuju daleko bolji tretman od predviđenog, a to je dva direktna mesta u Evroligi – izjavio je Čabarkapa.
On ističe da su i predstavnici ostalih liga pokazali nezadovoljstvo predloženim sistemom, što samo potvrđuje da će o ovoj temi morati još da se razgovara.
-Učinićemo sve da naši klubovi i košarka u regionu dobiju pozicije koje zaslužuju. To je od ključnog značaja za razvoj svih košarkaških struktura zbog čega u toj borbi očekujemo i podršku svih košarkaških subjekata u regionu – poručio je Čabarkapa.
ABA ligu trenutno u Evroligi predstavljaju šampion Crvena zvezda i vicešampion Cedevita.

Povezana vest:  SUPERLIGA SRBIJE, Rezultati 13. kola i tabela Superlige