a el czv - kimki012

Zvezda pobedila Himki u dramatičnoj završnici i došla blizu Top 16

Košarkaši Crvene zvezde zabeležili su četvrtu pobedu u Evroligi ove sezone, pošto su večeras u Beogradu pobedili Himki sa 96:91 (27:26, 23:27, 18:16, 20:13, 28:22), u osmom kolu Grupe A Evrolige.Zvezda sada ima isti učinak kao i Himki, odnosno dve pobede manje od vodećeg Fenerbahčea i nalazi se jako blizu plasmanu u Top 16 fazu Evrolige.
Zvezdu su predvodili Maik Cirbes sa 27 i Kvinsi Miler sa 25 poena.
Najefikasniji u gostujućem timu bio je Aleksej Šved sa 28 poena.
Uzbudljiv meč odigran je pred prepunom halom Pionir, pred mnogo više gledalaca od zvaničnih 6.934, koji su bučno bodrili svoje ljubimce. Ekipe su se često smenjivale u vođstvu i igrale po serijama, a utakmica je odlučena u samom finišu.
Zvezda je, kao i prošle nedelje protiv Real Madrida, iskoristila zaglušujuću buku sa tribina i neprilagođenost protivnika, tako da je, predvođena Cirbesom stigla do 11 poena prednosti, 21:10, tri i po minuta pre kraja prve četvrtine.
Himki je, međutim, sjajno odigrao završnicu: „zategao“ je odbranu i počeo da koristi slabosti Zvezdine odbrane i odličnom igrom dva na dva i pogođenim trojkama je na kraju prvih 10 minuta zaostajao samo poen, 27:26.
Mala pauza više je prijala Himkiju, koji je drugu četvrtinu počeo serijom od 9:2 i poveo sa 35:29. Otežavajuća okolnost tada je bila što je Zvezda već posle tri minuta igre u drugoj četvrtini izašla iz bonusa.
Trener domaćih uveo je tada u igru Marka Gudurića, koji je doneo živost svom timu. Pored toga, raspucao se i Kvinsi Miler, posle čijih je šest vezanih poena (koš i faul, i trojka) Zvezda povratila vođstvo, 42:39. Posle toga je Cirbes dao još jedan koš za 44:39, ali onda je Himki počeo da pogađa.
Ekipe su se smenjivale u vođstvu nekoliko puta, ali su gosti poluvreme završili sa četiri uzastopne trojke i na poluvreme otišle sa tri poena prednosti, 53:50.
Obe ekipe su posle prvih 20 minuta igre imale 60 i više odsto šuta iz igre, odnosno 50 i više odsto za tri poena.
Himki se ponovo bolje snašao na početku četvrtine, pošto je u prvim minutama treće deonice napravio mini-seriju 7:2 i poveo 60:54. Zvezda je veći deo deonice pokušavala da stigne tu prednost, a obe ekipe su grešile na oba kraja terena, ali i počele da promašuju.
Crveno-beli su povratili prednost trojkom Stefana Jovića dva minuta pre kraja četvrtine, 66:65, ali je Himki posle razmene poena ušao u poslednjih 10 minuta sa poenom prednosti, 69:68.
Zvezda nije ponovila greške i nije dozvolila da početak poslednje četvrtine pripadne rivalu, a Miler je postigao koš i trojku, da bi posle toga Vladimir Štimac dao koš za 75:69.
Zvezda je tada kontrolisala igru i zato što je Štimac u reketu zaustavio Džejmsa Ogastina, ali kada je povela sa 77:71, trener gostiju Rimas Kurtinaitis ubacio je nisku i pokretljivu postavu. To je donelo rezultat jer su Šved i Koponen brzo vezali osam poena i vratili Himkiju vođstvo 78:77, a ubrzo i 80:77.
Zvezda je odgovorila košem Marka Lazića i trojkom Gudurića za novo vođstvo, 82:80, tri i po minuta pre kraja. Crveno-beli su došli posle toga i do 88:82, ali se Himki nije predavao i uspeo je da u poslednjem minutu u dva navrata dođe na poen zaostatka, ali su Miler i Cirbes koševima u finišu i u penal završnici sačuvali prednost i doneli beogradskom timu veliku pobedu.
Košarkaši oba tima su umesto prezimena na poleđini dresova nosili traku sa natpisom „Jedan tim“ (One Team), što je naziv Evroliginog programa u kome klubovi u saradnju sa ligom i Specijalnom olimpijadom rade na pomaganju društveno ugroženih grupa.
Povezana vest:  Marjanovićev dabl-dabl za pobedu, Bogdanović 14 poena