srbija slavlje

Srbija domaćin kvalifikacionog turnira za Olimpijske igre

Košarkaški savez Srbije (KSS) dobio je organizaciju jednog od tri kvalifikaciona turnira za odlazak na Olimpijske igre u Rio de Žaneiru. 
-Centralni Bord FIBA odlučio je danas na sastanku u Ženevi da Srbija, odnosno Beograd, bude jedan od domaćina tri kvalifikaciona turnira za plasman na Olimpijske igre u Riju – navodi se u saopštenju KSS. 
Kvalifikacioni turnir održaće se od 4. do 10. jula u Beogradskoj areni. Uz Srbiju, organizatori turnira biće Italija i Filipini.  Kandidati za organizaciju turnira bili su još Turska, Nemačka i Češka.
Na svakom od tri kvalifikaciona turnira učestvovaće po šest reprezentacija, a samo prvoplasirani idu u Rio. 
Kvalifikacije će igrati Srbija, Italija, Francuska, Grčka, Češka, Kanada, Meksiko, Portoriko, Novi Zeland, Iran, Japan, Filipini, Senegal, Tunis i Angola, dok će naknadno biti odredjena preostala tri učesnika kvalifikacija. Žreb za kvalifikacione i olimpijske turnire u konkurenciji košarkaša i košarkašica biće održan 26. januara. 
U muškoj konkurenciji, plasman na Olimpijske igre već su izborili Brazil kao domaćin, SAD kao svetski šampion, finalisti prethodnog Evropskog prvenstva Španija i Litvanija, Australija, Kina, Nigerija, Argentina i Venecuela.
Domaćin kvalifikacionog turnira za žene biće Francuska. Ženska reprezentacija Srbije obezbedila je olimpijsku vizu osvajanjem šampionata Evrope u Madjarskoj.

Povezana vest:  EVROLIGA, Uprava Evrolige procenjuje zahtev Makabija