dirk novicki dalas

Novicki potvrdio da se povlači iz reprezentacije

Košarkaš Dalasa Dirk Novicki potvrdio je danas da se povlači iz reprezentacije Nemačke.
-Poslednja utakmica na Evropskom prvenstvu 2015. je bila i moja poslednja utakmica za Nemačku – rekao je Novicki za Bild.
Nemačka je u toj utakmici, poslednjoj na kojoj je igrao Novicki, izgubila od Španije, ali je i pored toga publika u Berlinu aplaudirala 20 minuta posle meča. Aplauz je bio namenjen Novickom, a te ovacije su mu i naterale suze na oči.
Novicki se tada praktično oprostio od reprezentacije, ali nije skroz zatvorio vrata. Postojala je mogućnost da ponovo obuče dres nacionalnog tima u slučaju da Nemačka dobije organizaciju jednog od tri kvalifikacionih turnira za plasman na Olimpijske igre.
Fiba je prošle nedelje odlučila da domaćinstvo poveri Srbiji, Italiji i Filipinima.
-Ne smemo biti ljuti ili razočarani. Imali smo priliku, imali smo Eurobasket i šansu da se kvalifikujemo na Olimpijske igre – rekao je Novicki.
Novicki, koji se smatra jednim od najboljih košarkaša Evrope svih vremena, debitovao je za Nemačku u februaru 1997. godine. Odigrao je 153 utakmice za nacionalni tim.
Vodio je Nemačku do bronze na Svetskom prvenstvu u Indijanapolisu 2002. godine. Na tom šampionatu on je u proseku postizao 24 poena i beležio 8,2 skoka.
Tri godine kasnije Nemačka je na Evropskom prvenstvu u Beogradu osvojila srebrnu medalju, a Novicki je proglašen za najboljeg igrača tog turnira.
Na otvaranju Olimpijskih igara u Pekingu 2008. godine Dirk Novicki je nosio zastavu Nemačke.
Od 1998. godine je u Dalasu.

Povezana vest:  Gudurić: Došao sam u najveći turski klub