mega kup 21022016 0018

Mega preko Partizana do prvog trofeja u istoriji kluba

Košarkaši Mega Leksa osvojili prvi trofej u istoriji kluba, pošto su večeras u Nišu u finalu završnog turnira pobedili Partizan sa 85:80 (24:23, 22:25, 20:16, 19:16). Mega je u prethodne dve sezone gubila u finalima od Crvene zvezde, koja je na ovom turniru eliminisana u polufinalu od Partizana. Ovo je „malom velikom klubu“ prvi trofej od osnivanja, 1998. godine.
Najefikasniji u pobedničkom timu bio je Nikola Ivanović sa 24 poena, dok je Danilo Nikolić postigao 18, a Timote Luvavu 13 poena. Džamar Vilson postigao je 17 poena za Partizan, a sledili su ga Vanja Marinković i Edo Murić sa po 16. Aleksandar Cvetković završio je utakmicu sa 14.
Partizan je, pred punom halom Čair u kojoj je većina gledalaca navijala za beogradski klub, odlično počeo i poveo 10:2, a posebno je bio raspoložen kapiten crno-belih Vanja Marinković, koji je postigao prvih osam poena svog tima.
Ipak, Mega je brzo nadoknadila zaostatak i serijom 14:1, u kojoj su se istakli Luvavu i Nikolić, stekla prednost. Cvetković je tada trojkom na kratko smanjio zaostatak, ali je Nikolić odmah vratio.
Utakmica je do kraja prve deonice bila izjednačena, a Milutinović je u prvom napadu druge trojkom doneo novo vodjstvo beogradskom klubu. Tada je Parizan ponovo igrao bolje i novom trojkom Milutinovića, a potom i Eda Murića stekao sedam poena prednosti.
Iako je Murić u drugoj četvrtini bio dominantan i postigao 13 poena, Mega nije dozvolila Partizanu da stekne značajniju prednost do poluvremena, pa su crno-beli na pauzu otišli sa plus dva. Igrači Mege su u trećoj deonici dobro skakali u napadu i zahvaljujući tome izjednačili sredinom te četvrtine, ali su potom grešili u napadu, što je Partizanu donelo lake poene iz kontranapada.
Mega je trojkama uspevala da drži priključak, posebno su se u timu trenera Dejana Milojevića isticali Nikolić i Ivanović, a Ivanović je trojkom u poslednjoj sekundi treće četvrtine doneo prednost svom timu.
Partizan je na početku poslednjeg perioda igrao odlično i serijom 7:0 stekao pet poena prednosti, ali je potom počeo da greši u napadu. Crno-beli nisu iskoristili to što je Mega prvi poen iz igre postigla tek posle pet i po minuta četvrte četvrtine.
Tada je Ivanović pogodio trojku za svoj 24 poen i ponovo izjednačio rezultat. Utakmica je ušla u uzbudljivu završnicu, u kojoj su se u Megi isticali Ivanović i Nikolić. Junak utakmice bio je francuski košarkaš iz Mege Timoti Luvavu. On je u poslednjem minutu vezao četiri poena i doneo novu prednost od četiri razlike klubu iz Sremske Mitrovice.
Crno-beli su pokušavali da nadoknade zaostatak trojkama, ali su redom neprecizni bili Andreja Milutinović i Edo Murić. Pri vodjstvu Mege od 83:80, Ivanović je promašio oba bacanja, ali je crnogorski reprezentativac dve sekunde pre kraja izblokirao Milutinovićev šut za tri poena, pa je Mega pobedila i osvojila svoj prvi trofej.

Povezana vest:  Minesota pobedila Atlantu, 14 poena Bjelice