zvezda slavlje

Zvezda preko Efesa do trećeg mesta u grupi

Košarkaši Crvene zvezde zabeležili su petu pobedu u Top 16 fazi Evrolige, pošto su večeras u Vršcu pobedili Efes sa 91:82 (24:19, 14:27, 25:19, 28:17), u osmom kolu Grupe E.Zvezda je sada na trećem mestu, sa istim učinkom kao i Panatinaikos, ali sa boljom koš razlikom. Prvi je Fenerbahče sa sedam trijumfa, a druga Lokomotiva sa šest.
Pobednički tim predvodio je Maik Cirbes sa 14 poena i devet skokova, dok je Kvinsi Miler završio utakmicu sa 15 poena i pet skokova. Marko Gudurić postigao je 14, Vasilije Micić 13, a Branko Lazić 10 poena.
Efes je predvodio Dario Šarić sa 19 poena i sedam skokova. Džedi Osman završio je utakmicu sa 18, a Džon Dibler sa 16 poena, dok je Tomas Ertel zabeležio 11 asistencija, uz dva poena.
Ekipe su bile napete na početku utakmice i smenjivale se u vodjstvu, a probleme su crveno-belima donosili Dario Šarić i Brajant Danston, poenima i skokovima u napadu. Zvezda je postala prva ekipa koja je imala više od dva poena prednosti, kada je Vasilije Micić pogodio prvu trojku za crveno-bele nakon šest i po minuta igre. Ta trojka je dodatno raspoložila Zvezdine navijače, a gostujući košarkaši se nisu najbolje snašli u atmosferi, pa su mnogo grešili u napadu, što igrači crveno-belih ipak nisu najbolje iskoristili. Micić i Vladimir Štimac su postizali koševe uz faulove, ali nisu pogadjali slobodna bacanja, pa je Zvezda imala maksimalnih šest poena prednosti. Novu euforiju na tribinama izazvao je krilni igrač domaćeg tima Kvinsi Miler, kada je blokadom sprečio Aleksa Tajusa u poslednjem napadu Efesa. Štimac je sa slobodnih bacanja na početku druge deonice doneo sedam poena prednosti beogradskom klubu, ali su trojkama Šarića i Džedija Osmana gosti b
rzo smanjili zaostatak. Zvezda je održavala prednost do polovine druge deonice, ali je onda počela veoma loše da igra u napadu, što joj je napravilo mnogo problema, a Efes je to iskoristio i serijom 13:3 stekao prednost. Domaći igrači bili su nervozni, pre svih Terens Kinsi, koji je u poslednjem minutu prvog poluvremena napravio faul, potom dobio tehničku grešku, što je Efesu omogućilo da lakim poenima pre svih Diblera dodje do plus osam.
Pojedine sudijske odluke krajem poluvremena nervirale su igrače, posebo Kinsija koji je na poluvremenu imao četiri lične greške, ali i navijače, koji su veliki broj predmeta bacili na teren u pravcu arbitara. Nervoza Zvezdinih košarkaša nije se prenela na drugo poluvreme. Bili su agresivni, odlično igrali u odbrani i postizali lake koševe i posle četiri minuta treće četvrtine ponovo poveli. Osman je sa šest vezanih poena sprečio crveno-bele da održe prednost, ali su je domaći igrači još jednom vratili do kraja treće deonice, koju su završili sa dva poena zaostatka. Zvezda je igrala dobro na početku poslednje četvrtine, a košarkaši Efesa su imali probleme u napadu, promašivali su i grešili u napadu, što crveno-belima ipak nije pomoglo da dodju do veće prednosti od dva poena. Sredinom poslednje deonice Nemanja Dangubić je vezao pet poena, do tada raspoloženi Šarić promašio trojku, a crveno-beli poenima Cirbesa sa slobodnih bacanja došla do plu
s sedam. Efes je uspeo da se približi, ali Zvezda nije odustajala, vratila plus sedam, nakon čega se istakao Marko Gudurić. Gudurić je prvo pogodio trojku za plus 10, a potom ukrao loptu protivniku i pogodio oba bacanja za 12 poena prednosti nešto više od minut i po do kraja.
Gosti su uspeli da se približe na sedam poena zaostatka, ali je Zvezda do kraja utakmice čuvala veliku prednost i zabeležila važnu pobedu u borbi za četvrtfinale Evrolige.
Utakmica je igrana u Milenijumu zbog zauzetosti hala Pionir i Arena u Beogradu. Dvorana u Vršcu bila je puna, a osim ubacivanja predmeta u teren nije bilo incidenata. Veliki broj policije, osim u gradu, u i oko hale, bio je rasporedjen i duž puta Beograd – Vršac, gde je bilo više desetina patrola. 

Povezana vest:  NBA VESTI, Još jedna dobra partija Pekovića