Generalni sekretar Košarkaškog saveza Srbije (KSS) Dejan Tomašević rekao je danas da je Srbija zainteresovana da ugosti dve grupe i završnu fazu Svetskog prvenstva 2023. godine.

Srbija se nalazi medju 11 kandidata za domaćina Svetskog prvenstva 2023. zajedno sa Argentinom, Australijom, Nemačkom, Hong Kongom, Izraelom, Japanom, Filipinima, Poljskom, Rusijom i Turskom. FIBA je objavila da postoji mogućnost da više zemalja, najverovatnije četiri, organizuju SP.

-Juče smo imali sastanak kome su prisustvovale sve zemlje kandidati za organizaciju, a danas odvojene razgovore sa čelnicima FIBA. Upoznati smo sa oba predloga, odnosno prednostima i manama oba modela organizacije, u slučaju da je domaćin jedna ili četiri države. Model sa četiri zemlje se pokazao dobro prošle godine na Evropskom prvenstvu, pa FIBA razmišlja u tom pravcu – rekao je Tomašević za sajt KSS.

-Kao država, zainteresovani smo da ugostimo dve grupe i završnu fazu, ali je, pored zahtevnih finansija, potrebno da imamo i adekvatne uslove, odnosno dve dvorane koje ispunjavaju zahteve FIBA. Za prvu fazu potrebna je dvorana sa najmanje 8.000, a za završnicu dvorana kapaciteta najmanje 16.000 mesta – dodao je Tomašević.

Povezana vest:  Vujošević: Nismo gubitnici, trofej u Superligi je važan

On je naveo da je proces tek počeo i da će odluka o domaćinu ili domaćinima Svetskog prvenstva biti doneta u decembru 2017. godine na Bordu FIBA.

-Na nama je da uz pomoć države, koju imamo od samog starta, kao i grada, obezbedimo adekvatne uslove da dobijemo organizaciju Svetskog prvenstva 2023. Godine – rekao je generalni sekretar KSS-a.

Potpredsednik za marketing i finansije KSS-a Andrija Kleut naveo je da je prva faza kandidature za SP 2023. uspešno završena i dodao da sledeća faza traje do 18. januara 2017. do kada je potrebno popuniti odredjene upitnike FIBA.

Povezana vest:  Peković, Raduljica i Katić spremni za novu sezonu

-Na osnovu svega što je Srbija do sada uradila u organizaciji vrhunskih sportskih i košarkaških dogadjaja očekujemo da budemo u užem krugu kandidata za organizaciju SP 2023 – rekao je Kleut.