nba_novi_logoNBA

 

Fil Džekson produžio ugovor s Lejkersima

 

Najuspešniji trener u NBA ligi Fil Džekson Jackson, koji je u karijeri osvojio 11 šampionaskih titula, šest s Čikago Bulsima, te pet s Los Andželes Lajkersima, i sledeće će sezone sediti na klupi Lejkersa.

 

Nakon što je ove godine osvojio svoj peti naslov prvaka s Lejkersima, Džekson je razmišljao o povlačenju, ali posle obavljenih medicinskih pregleda odlučio je da nastavi saradnju s klubom iz Los Andželesa za još jednu godinu. 

Povezana vest:  Vukoičić: Ambijent u Užicu za zadovoljstvo svih

-Posle nekoliko nedelja premišljanja, vreme je da preuzmem izazov sklapanja tima koji će sledeće sezone odbraniti naslov prvaka. Biće to moja poslednja i, nadam se, velika sezona – rekao je Džekson za službenu internet stranu Lejkersa. 

-Izuzetno smo zadovoljni što sje Fil odlučio da se vrati. U deset godina koliko je proveo na mestu prvog trenera osvojio je pet šampionskih titular, a još smo dva puta igrali u finalima što je zaista izvanredno – rekao je generalni menadžer Lejkersa Mič Kupčak. 

Povezana vest:  Pančevo će pomoći košarkašima Tamiša

U 19 sezona u NBA ligi na mestu glavnog trenera Džekson je ostvario 70,5 posto pobeda u osnovnom delu sezone, i 69,7 posto u doigravanju čime je najbolji u istoriji lige u obe kategorije. 

Džekson je u dva slučaja osvajao po tri uzastopna naslova s Čikago Bulsima (1991-1993. i 1996-1998), dok mu je s Lejkersima dosada to uspelo jednom (2000-2002). U slučaju da i sledeće sezone postane prvak s Lejkersima, biće mu to četvrti „three-peat“, jer je bio šampion u poslednje dve sezone. 

Povezana vest:  Himki pobedio Real

Usto, Džekson ima još dve NBA titule iz igračkih dana s Nju Jork Niksima, 1970. i 1973.