Nekadašnji funkcioner košarkaškog kluba Partizan Predrag Danilović jedini je kandidat za predsednika Košarkaškog saveza Srbije, saopšteno je danas. Rok za podnošenje kandidatura za funkciju predsednika KSS, koju je prethodnih pet i po godina obavljao Dragan Djilas, istekao je danas, a do predvidjenog roka kandidaturu je podneo jedino Danilović.

Podršku njegovoj kandidaturi u predvidjenoj formi dostavio je 21 delegat Skupštine KSS, navodi se na sajtu Saveza.

-Posle razgovora s mnogim istaknutim ljudima srpske košarke prihvatio sam predlog velike većine delegata skupštine da budem kandidat za predsednika KSS-a. Ovaj predlog i podrška koju sam dobio predstavljaju za mene veliku čast, a ujedno i priznanje za sve što sam do sada postigao, prvo kao igrač, a potom i kao sportski funkcioner – naveo je Danilović u izjavi dostavljenoj medijima.

Uz kandidaturu, Danilović je dostavio i program rada, ali i predlog za četiri resorna potpredsednika.

Povezana vest:  Održana druga sednica Skupštine Košarkaškog saveza Srbije

Danilović je za potpredsednika za žensku košarku predložio Anu Joković, a za potpredsednika za mušku košarku Igora Rakočevića. Za potpredsednika za finansije i marketing predložen je Bojan Radun, a za potpredsednika za takmičenja Dušan Projović.

KSS će novog predsednika izabrati na Skupštini zakazanoj za 15. decembar.

-Ukoliko 15. decembra dobijem poverenje delegata skupštine Košarkaškog Saveza Srbije za program koji sam predložio, očekujem da svi mi koji u Srbiji volimo košarku zajedno radimo na daljem razvoju našeg najtrofejnijeg sporta – rekao je Danilović.

Predrag Danilović je rodjen 26. februara 1970. godine u Sarajevu. U profesionalnoj karijeri igrao je za Partizan, Virtus Bolonju i NBA klubove Majami i Dalas, a karijeru je završio 2000. u Virtusu.

Povezana vest:  Kobi Brajant u Kini za vreme lokauta

Sa reprezentacijom je osvojio zlato na Evropskim prvenstvima 1989, 1991, 1995. i 1997, bronzu na EP 1999, kao i srebro na Olimpijskim igrama 1996. u Atlanti. FIBA ga je proglasila za najboljeg igrača Evrope 1995. godine.

Sa Partizanom je 1992. bio klupski šampion Evrope, a osvojio je i evropski Kup Radivoja Koraća, nacionalno prvenstvo i dva Kupa Jugoslavije. U dresu Virtusa bio je evropski šampion 1998. godine, u Italiji je osvojio četiri nacionalna prvenstva, jedan Kup i jedan Superkup. Godinama je obavljao funkciju predsednika Partizana, koju je napustio u avgustu 2015. godine.

Povezana vest:  Stratos Perperoglu novi košarkaš Zvezde