Košarkaši Partizana pobedili su večeras u Beogradu ekipu Cedevite sa 74:73 (20:13, 19:21, 17:17, 18:22) i tako izjednačili na 1:1 u polufinalnoj seriji plej-ofa Jadranske lige.

Odlučujuća, treća utakmica ovog duela igraće se u Zagrebu 1. aprila.

Crno-bele su do pobede u prepunoj hali „Aleksandar Nikolić“ vodili Vilijam Hečer sa 23 i Stefan Birčević sa 18 poena, Novica Veličković je dodao osam, a Uroš Luković šest poena.

U poraženom timu najbolji je bio Rajan Boutrajt sa 25 poena, Miro Bilan je postigao 16, a Džon Vilijam Šurna deset poena.

Utakmica je odigrana u prepunoj dvorani „Aleksandar Nikolić“, u kojoj je prema zvaničnim podacima bilo 7.500 ljudi.

Cedevita je bolje počela i prva je pogodila šuteve, tako da je stekla rano vođstvo, ali se Partizan brzo vratio u igru, posle čega je i preokrenuo. Posle koša Vanje Marinkovića, crno-beli su u drugom delu prve četvrtine poveli 12:10 i to vođstvo su čuvali do pred sam kraj meča.

Povezana vest:  EVROLIGA, Poraz Partizana za četvrto mesto na kraju grupne faze

Uroš Luković je počeo utakmicu iako je povređen, kao i Džamont Gordon, ali je Partizan uspevao da parira Cedeviti u igri koja je bila puna grešaka na obe strane. Crno-beli su posle prve četvrtine vodili 20:13, a početkom druge četvrtine i 22:15.

Posle toga su se raspucale obe ekipe. Rašad Džejms i Šurna su trojkama priveli Cedevitu na poen zaostatka, 25:24, a to je bi početak festivala trojki na obe strane. Birčević je pogodio dva šuta za tri, Hečer jedan, dok su sa druge strane bili uspešni Filip Krušlin i Boutrajt. Posle te razmene poena, domaći tim je otišao na poluvreme sa pet poena prednosti, 39:34.

Partizan je na početku dao koš, da bi posle tehničke greške Miru Bilanu, Hečer pogodio bacanje i Luković dao koš za vođstvo domaćih 44:34, prvo dvocifreno bilo kog tima na meču. Cedevita je, međutim, odgovorila trojkama Boutrajta i Šurne, dok Partizan nije uspevao da pogodi koš, tako da su Zagrepčani sredinom deonice izjednačili na 45:45.

Povezana vest:  Džikić: Velika pobeda, ali ima još da se igra

Obe ekipe su tada teško davale koševe i borile su se za svaki poen, ali je Partizan opet došao do malo prostora posle trojke Mihajla Andrića i penala Veličkovića, kojima je poveo sa 54:48, da bi u poslednjih 10 minuta ušao sa pet poena prednosti, 56:51.

Partizan je u poslednjoj deonici održavao između tri i pet poena prednosti, ali su obe ekipe propustile nekoliko prilika i svojim greškama nisu uspevale da promene rezultat. Marko Tomas je na nešto manje od tri minuta pre kraja pogodio jedno bacanje, a onda i trojku, kojom je priveo svoj tim na poen zaostatka, 64:63.

Posle koševa Veličkovića i Bilana, Vanja Marinković je postigao trojku, posle čega je Partizan odbranio napad, da bi u svom sledećem napadu Birčević bio fauliran posle ofanzivnog skoka. On je dao jedno bacanje za pet poena prednosti 54 sekunde pre kraja â?? 70:65.

Povezana vest:  Monako bolji od Zvezde za prvo mesto u grupi

To, međutim, nije bio kraj, pošto je Boutrajt prvo pogodio oba bacanja, a onda je Gordon posle izvođenja odmah izgubio loptu, nakon čega je Boutrajt dao trojku za izjednačenje 37 sekundi pre kraja. Hečer je sam završio sledeći napad i postigao koš za 72:70 na 15 sekundi pre kraja.

Cedevita je izvela napad, lopta je odmah došla do Boutrajta, koji je postigao trojku za prvo vođstvo svog tima još od početka meča, 73:72, sedam sekundi pre kraja. Američki internacionalac je posle toga nepristojno gestikulirao kao publici nakon čega je teren zasut salvom upaljača i sitnih predmeta.

Partizan je imao sedam sekundi za napad, a lopta je došla do Hečera, koji se izborio za poziciju i pogodio pobednički koš za 74:73. Nakon toga je na terenu nastalo veliko slavlje, dok su gostujući košarkaši i sudije istrčali sa terena pod pratnjom.