Košarkaški klub Crvena zvezda izdao je saopštenje u kojem navodi da bivši igrač Gal Mekel, zbog čije tužbe su crveno-beli dobili zabranu registacije novajlija od strane FIBA, dužan da mu isplati sva zaostala primanja iz sezone 2015/2016.

Iz Zvezde su poručili da je izraelski plejmejker prilikom odlaska postigao sporazum sa klubom da mu se isplate zarade dok ne pronađe novu sredinu, kao što je to bio slučaj sa Sofoklisom Skorcanitisom i Rajanom Tompsonom.

„Gal Mekel je nakon toga potpisao vrlo unosan ugovor sa Makabijem vredan 1,3 miliona dolara i sa vrlo „zanimljivom? dinamikom isplate rata. Za polovinu takmičarske 2015/2016 kao igrač Makabija zaradio je 115.000 dolara u četiri rate po 25.000 dolara, dok je prva, inicijalna bila „samo“ 15.000 dolara. U drugoj, upravo završenoj sezoni ugovor Mekela vredeo je 585.000 dolara u 10 rata, dok je za treću sezonu 2017-2018 previđeno da ovaj igrač zaradi čak 600.000 dolara. Zvezda obaveštava javnost da smo potpuno sigurni da je Mekel uspeo „duplo“ da se naplati, odnosno izvuče celokupan iznos sa našim klubom, i pored činjenice da je dogovor bio drugačiji“, navodi se na klupskom sajtu.

Povezana vest:  Radnički raskinuo saradnju sa Stivenom Markovićem

Čelnike sa Malog Kalemegdana mnogo više zabrinjava to „što iza presude FIBA koja nema svoje pravno utemeljenje, stoje dobro poznati ljudi sa ovih prostora, poput Zorana Radoviaa, koji je već dugo u svojevrsnom ratu sa klubom u kojem je igrao.

Prvak Srbije i Jadrana pita zbog čega se FIBA oglušila o prvo i osnovno pravila.

Povezana vest:  FAJNAL FOR, PARIZ, Božić tužan i ponosan posle poraza od CSKA

„FIBA uvažava činjenicu da je igrač zaradio određeni novac u novom klubu, u periodu u kome je trebalo da bude angažovan u Zvezdi, pa samim tim ne trpi štetu zbog raskida ugovora sa našim klubom, jer je novac nadoknadio na drugoj strani. Prema ugovoru između Zvezde i Mekela, 25.8. 2015. goine, predviđeno je da ukoliko se raskine da igrač mora da plati 50.000 dolara.

Povezana vest:  NBA VESTI, Ben Valas završava karijeru na kraju sezone

Nigde nije navedeno da se igrač lišava ove obaveze ukoliko klub ne plaća platu redovno i slično. Ovo je navedeno zato što je “izlaz“ igrača iz ugovora, pre vremena na koje je zaključen, rezultat plaćanja kluba igračeve ispisnice iz Nižeg“.

KK Crvena zvezda je u fazi rešavanja ovog problema, a deo prve rate po dogovoru je već isplaćen.