Košarkaši Golden Stejta odbranili su šampionsku titulu u NBA ligi, pošto su noćas na gostujućem terenu u četvrtoj utakmici finala plej-ofa pobedili Klivlend sa 108:85 i seriju završili sa ubedljivih 4:0.

Do treće titule u poslednje četiri godine Voriorse su predvodili Stefen Kari sa 37 poena, šest skokova, četiri asistencije, tri ukradene lopte i tri blokade, i Kevin Durent s „tripl dabl“ učinkom od 20 poena, 12 skokova i 10 asistencija. ;

Durent je proglašen za najkorisnijeg igrača (MVP) finala.

Andre Igudala u pobedi je učestvovao sa 11 poena, Klej Tompson sa 10 poena i šest skokova a Drejmond Grin sa devet poena i devet asistencija.

To je bilo četvrto uzastopno finale Voriorsa i Kavalirsa, a prvi put od 2007. godine je jedna ekipa osvojila titulu bez poraza u finalu.

„Znate da ste sjajan tim kada svi žele da vas pobede, bilo da su to protivnički igrači, treneri, navijači ili mediji koji nas mrze. Sjajan je osećaj kada ste ekipa na nišanu. To nas čini boljim“, rekao je Durent.

Povezana vest:  EVROLIGA, Krstić vodio CSKA do pobede u Pireju

Samo je prva utakmica u finalnoj seriji bila neizvesna, a posle toga Voriorsi su pokazali da su bolji i sa 4:0 „počistili“ su protivnika.

Oni su noćas na poluvremenu stekli devet poena prednosti „trojkom“ Karija. Treću deonicu Golden Stejt dobio je sa 25:13, a posle toga, u poslednjoj deonici bilo je samo pitanje da li će Kari osvojiti titulu MVP, ili će ona drugu godinu uzastopno pripasti Durentu.

Kari je rekao da je ove sezone njegovoj ekipi bilo teže u plej-ofu nego prošle godine.

„Imali smo brojne izazove.U oktobru smo rekli da želimo titulu i mnogo smo uložili u to. Sjajan je osećaj osvojiti trofej“, rekao je on.

Povezana vest:  26. KOLO NLB LIGE, Poraz na oproštaju od Jadrana

Uprava Golden Stejta želi da produži ugovor sa Durentom, a Kari, Tompson i Grin su još mladi i željni novih trofeja.

„U ekipi imamo mnogo trostrukih i dvostrukih osvajača šampionske titule i imaćemo mnogo vremena da o tome pričamo. Želimo ovo da zadržimo što duže“, dodao je Kari.

U ekipi Klivlenda najbolji je bio Lebron Džejms sa 23 poena, osam asistencija i sedam skokova. Kevin Lav postigao je 13 poena uz devet skokova, Rodni Hud 10 poena i osam skokova, a 10 poena dodao je i Džej Ar Smit.

Džejms je igrao u osmom uzastopnom finalu NBA lige, a nije izvesno gde će nastaviti karijeru pošto na kraju sezone postaje slobodan igrač. ;

Džejms je rekao da je poslednje tri utakmice igrao sa slomljenom rukom, pošto se povredio u besu posle izgubljene prve utakmice posle produžetka. On je poslednje minute četvrtog meča odgledao sa klupe.

Povezana vest:  Posle poraza nastavak niske uspeha

On se vratio u Klivlend iz Majamija i 2016. godine pomogao ekipi da prekine niz od 52 godine bez šampionske titule.

„U ovom trenutku ne znam šta će biti. Jedina stvar o kojoj sam uvek razmišljao je moja porodica. Ona je deo svake odluke“, dodao je 33-godišnji Džejms.

On je u finalnoj seriji prosečno postizao 34 poena, uz 8,5 skokova i 10 asistencija, ali nije imao pomoć saigrača.

Džejms je postigao 748 poena u plej-ofu i drugi je na listi iza Majkla Džordana, koji je 1992. godine postigao 759. ;

Voriorsi su ušli među elitu lige i malobrojne ekipe koje su u četiri godine osvajale više od jedne titule. To je pošlo za rukom Bostonu, Los Anđeles Lejkersima predvođeni Kobijem Brajantom i Šekilom O’Nilom, kao i Čikagu s Majklom Džordanom. ;