bodiroga_1998SVETSKA PRVENSTVO, ISTORIJAT

 

Naši košarkaši – rekorderi svetskih prvenstava

 

Sa pet zlatnih medalja Jugoslavija je najuspešniji učesnik svetskih prvenstava u košarci, kojih je do sada bilo 15.

Prvu titulu planetarnog šampiona naši košarkaši osvojili su 1970. u Ljubljani. Osam godina kasnije, u Manili (Filipini) drugu, a treću 1990. u Buenos Ajresu (Argentina).

Te tri titule „plavi“ su osvojili pod imenom SFR Jugoslavija. Raspad nekadašnje države nije, međutim, bitno promenio košarkašku mapu sveta.

Povezana vest:  Aleksandar Aranitović potpisao ugovor sa Zvezdom do 2020. godine

Na šampionatu u Atini (Grčka) 1998, i četiri godine kasnije u Indijanapolisu (SAD), Jugoslavija, ovog puta sa prefiksom SR, ponovo je bila najbolja. U međuvremenu država pod imenom Jugoslavija je prestala da postoji tako da je na SP u Japanu (2006) prvi i jedini put u istoriji planetarnih prvenstava nastupila država pod imenom Srbija i Crna Gora.

Na dosadašnjih 15 svetskih šampionata Jugoslavija je učestvovala 12 puta, a Srbija i Crna Gora jednom.

Povezana vest:  Muslin: Poslednji stepenik je uvek najteži

Naše reprezentacije nije bilo jedino u Čileu 1959. godine i u Torontu (Kanada) 1994. To „kanadsko prvenstvo“ trebalo je da organizuje Beograd, ali mu je zbog sankcija Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija oduzeto.

Dogodio se tako dvostruki presedan u slučaju Jugoslavije. Odlukom koja nema veze sa sportom već je vođena isključivo političkim motivima, šampionu koji je osvojio titulu bez poraza, uskraćeno je pravo da je brani.

Povezana vest:  SP TURSKA 2010,Turska u iščekivanju svetskog prvenstva u košarci

Identičan slučaj dogodio se godinu dana ranije. Zbog navedenih sankcija UN Jugoslavija nije branila titulu evropskog prvaka 1993, iako je 1991. superiorno osvojila titulu na šampionatu u Rimu!